Nobels fredspris deles ut som vanlig fra Oslo av Den Norske Nobelkomité, og i år går prisen til den iranske menneskerettighetsaktivisten Narges Mohammadi for hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle.
https://twitter.com/NobelPrize/status/1710218490299170927
Dømt til whiplash
Mohammadi ble født i 1972 i Iran og er i tillegg til å være menneskerettighetsaktivist også journalist og fysiker. Hun er for tiden varetektsfengslet i Iran etter å ha blitt arrestert i 2016 og dømt til 16 års fengsel. Den 15. januar 2022 dømte Teherans revolusjonsdomstol Narges Mohammadi på siktelser inkludert «innsamling og sammensvergelse for å begå forbrytelser mot nasjonal sikkerhet» og «forstyrrelse av den offentlige orden». Hun ble dømt til åtte års fengsel og 80 piskeslag. Narges Mohammadi sa at rettssaken varte i fem minutter og at hun ble nektet tilgang til en advokat.
Hun er en av grunnleggerne av Iranian National Peace Council, sammensatt av forfattere, kunstnere, advokater og aktivister som jobber for menneskerettigheter i Iran. Hun er også involvert i Center for Human Rights Defenders, som gir politiske fanger forsvarsadvokater.
Andre iraner som mottar prisen
– Jeg føler stor glede over valget av Narges Mohammadi. Dette viser at vanlige menneskers grasrotkamper kan utøve press og at demokratibevegelsen i Iran trenger støtte og solidaritet fra oss over hele verden. Denne prisen spiller en viktig rolle der. Det er så viktig å sette søkelyset på en aktivist og representant for en folkelig protest, en ikke-voldelig bevegelse som kjemper for fred, frihet og kvinners rettigheter, sier Kerstin Bergeå, president i den svenske foreningen för fred och voldgift.
I 2011 ble Narges Mohammadi tildelt den svenske regjeringens Per Angerpris og er æresmedlem i det svenske PEN. Tidligere i år ble hun tildelt Olof Palme-prisen sammen med Marta Chumalo fra Ukraina og Eren Keskin fra Tyrkia.
I fjor gikk prisen til demokratiprofilen Ales Byalyatski fra Hviterussland og til menneskerettighetsorganisasjonene Memorial og Center for Civil Liberties i Russland og Ukraina.
I 2003 gikk prisen til en annen iransk kvinne, advokaten og aktivisten Shirin Ebadi, grunnlegger av Center for Human Rights Defenders.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»