I september ble den store epidemien forårsaket av tarmbakterien E. coli (ehec) oppdaget.
Siden den gang har flere og flere blitt syke og det totale antallet smittede er 24. Over halvparten av disse er barn under 13 år, melder VG med henvisning til Statens helseinstitutt (FHI).
Ni av barna fikk akutt nyreskade.
– Situasjonen er alvorlig og mange små barn er blitt alvorlig syke. Dette er den største ehec-epidemien vi har hatt i Norge, sier Susanne Hyllestad, leder for FHI-seksjonen, til avisen.
Mange med Ehec-infeksjon kan utvikle komplikasjonen til hemolytisk uremisk syndrom (HUS) som fører til nyresvikt og iht. Folkehelseforetaket både intensivbehandling og dialyse er ofte nødvendig. I noen tilfeller kan sykdommen være livstruende.
Vanskelig å spore opp
Bakterien ble oppdaget i hamburgere og ulike typer kjøttdeig, som nå er fjernet fra norske butikkhyller.
Ifølge FHI er det vanskelig å spore bakterien og det kan derfor ikke utelukkes at andre forurensede matvarer vil bli oppdaget og må tilbakekalles.
For å unngå smitte oppfordrer helseinstituttet alle til å følge matråd om hygiene og håndtering.
– Det viktigste folk kan gjøre for å redusere risikoen for å bli syk, er å tilberede hamburgere, kjøttdeig og andre kjøttdeigsprodukter skikkelig, sier Susanne Hyllestad til VG.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»