Nederlendere på sykkel besøker sykkelbyen

I februar i år var ekteparet Göran og Bibi Lindeberg på ferie i Egypt. Der møtte de den nederlandske syklisten Jan-Wim Kerkhofs.

Jan-Wim startet sin eventyrreise for et drøyt år siden og syklet gjennom Europa til Türkiye og til slutt Egypt.

På et fly fra Aswan sør i landet til hovedstaden Kairo befant Jan-Wim seg ved siden av eiendomsprofilen Göran Lindeberg. Bibi Lindeberg forteller at Göran og Jan-Wim snakket konstant under turen og hun ble nysgjerrig på hva de snakket om.

Da han hørte om nederlenderens fascinerende sykkeltur og at planen hans var å sykle til Nordkapp og deretter gjennom Norge og Sverige før endestasjonen i Holland, ble han invitert til å besøke Varberg.

Søndag kveld ankom han herr og fru Lindberg.

– Jeg synes det er en fantastisk reise, sier Bibi Lindberg.

Ektemannen Göran Lindberg er enig, men er ikke i ferd med å bli inspirert til å hoppe i salen selv.

– Det er veldig interessant å vite om turen, men jeg vil heller gå.

Jan-Wim hadde ikke hørt at Varberg kalles syklistenes by før Göran og Bibi fortalte ham det. Han kjente heller ikke sykkelprodusenten Monark, men planla å besøke ham.

Jan-Wim Kerkhofs sier at han først syklet i 2001, deretter tok han en tur til Spania og deretter en båt over Sør-Amerika. Allerede da han kom hjem, visste han at det ville bli flere turer.

Og etter reisen Holland-Egypt-Nordkapp-Holland skal han takle Nord-Amerika og Canada, men først skal han prøve å finne en jobb for å spare penger.

Hva får deg til å reise verden rundt på sykkel?

– Å møte mennesker er det viktigste. Jeg er veldig sosial og liker å snakke med folk. Når jeg kommer alene på sykkel, blir mange interessert og kommer for å snakke med meg, så å reise alene er en god måte å få kontakt med lokalbefolkningen.

Det siste året har han gått 22.000 kilometer på sykkel og med seg har han blant annet telt og et lite campingkjøkken. Pakken veier mellom 40 og 50 kilo og siden vi snakker om langdistansesykling holder den ikke høy hastighet, vanligvis er hastigheten mellom 15 og 20 kilometer i timen.

Rent praktisk synes han Skandinavia var desidert best. Å slå opp teltet i en lund med støtte fra felles lov er noe han virkelig setter pris på. Det har rådet i resten av Europa, men det har alltid vært en viss usikkerhet.

Den eneste gangen det var problemer var i Egypt, da politiet kom og vekket ham mens han sov. Da ble Jan-Wim høflig bedt om å flytte: Det var ikke lov å sove utendørs.

Jan-Wim Kerkhofs har mange gode minner fra turen og spesielt mottakelsen i Türkiye.

– I Türkiye var alle vennlige og veldig snille. Da jeg kom på sykkelen min klappet og tutet folk.

I kategorien beste naturopplevelse tok nabolandet Norge med seg førstepremien:

– Naturen i Norge var helt fantastisk.

I dag går ferden videre sørover og neste stopp er Falkenberg. Resten av reisen går så videre mot Helsingborg, mot Danmark, videre nedover mot Tyskland. Han planlegger å reise tilbake til Holland i midten av september, og der venter han en velkomstfest i regi av naboene.

Fredrik Nyberg

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *