Sommeren 2021 oppdaget leveringsmannen at han var suspendert fra Foodora-appen, som han hadde fått arbeidsoppdrag fra siden tidlig i 2019. Ifølge samferdselsforbundet betydde dette at han i realiteten hadde fått sparken.
Fagforbundet saksøkte deretter Foodora for Arbeidsretten, hvor forhandlingene starter i dag. Kravet er at oppsigelsen omgjøres og budet tilkjennes en erstatning på SEK 200.000.
Det store og prinsipielle spørsmålet som retten nå skal ta stilling til, er om mannen var ansatt i Foodora eller ikke.
De første månedene som sykkelbud fikk han lønn direkte fra Foodora, men da han begynte å levere mat med moped i stedet ble han henvist til Pay Salary for ny kontrakt. Et arrangement som er felles for mange konsertselskaper.
– Etter vår mening er det veldig tydelig at han bare jobbet. Den eneste forskjellen for ham var at han fikk sin lønnsspesifikasjon og lønn fra Pay Salary i stedet for Foodora, sier Annett Olofsson i advokatfirmaet LO-TCO, som representerer samferdsel.
Foodora: Ubrukt tilbud
Foodora på sin side argumenterer i søknadene at tilbudet ikke kan anses som en ansatt etter overgangen til Pay Salary og at det derfor ikke kan bli oppsigelse.
Selskapet beskriver Pay Salary som en personalbedrift og seg selv som kunder.
Ifølge Annett Olofsson kan arbeidsnemndas avgjørelse få stor betydning for konsertbransjen.
Dersom retten gir samferdsel medhold, vil mange sykkelbud og andre konsertansatte ha en tydelig arbeidsgiver som skal oppfylle de pliktene loven foreskriver.
Det kan få konsekvenser
Dersom Lønn i stedet skulle regnes som et arbeidsforetak, vil det også få langsiktige konsekvenser, som å pålegge bedrifter å slutte seg til arbeidsavtalen.
– Uansett hvordan det går, vil det ha innvirkning.
Arbeidet er etterlyst av Foodora, som melder gjennom sin pressetjeneste at de ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»