«Musikkprodusent RedOne deltar i musikkvasking i Qatar»

«Jeg er veldig beæret over å være en del av dette fantastiske verdensmesterskapet i Qatar. Vi kan feire fotball og musikk sammen, ønske hverandre velkommen og feire å være sammen og gjøre de tingene vi elsker!

Den svensk-marokkanske musikkprodusenten RedOne virker så begeistret for årets herre-VM at man lurer på hvordan det egentlig går.

Dette til tross for Qatar er et land som på mange måter mangler respekt for menneskerettigheter og det også mistenkt for å ha kjøpt ligaen gjennom bestikkelser. Takket være Qatar er i dag sportsvask, eller bruk av sportsbegivenheter for å få noe til å se vakrere ut enn det er, et uttrykk som alle bestemødre kjenner.

Det RedOne er skyldig i, eller i det minste med glede deltar i, kan kalles musikkvasking. I år ga Fifa ut fire offisielle VM-sanger i stedet for én, og tre av dem ble produsert av RedOne, som også er utnevnt til administrerende direktør for underholdning.

Sangen «Hayya Hayya (Better together)» er en blanding av sjangre av artister fra forskjellige deler av verden for å skape en følelse av globalt fellesskap. Et samfunn som det i Qatar arbeidsinnvandrere kan synes det er vanskelig å vite når det er rapporter som tusenvis av dem har mottatt satt liv siden landet vant VM.

Sangen «Arbo» betyr «velkommen» på arabisk, men har fått kritikk fra LHBTQ-fans som Jeg følte meg ikke velkommen i det hele tatt i Qatar hvor homofili er ulovlig.

«Light the sky» synges av fire av den arabiske verdens største kvinnelige artister, og musikkvideoen viser kvinnelige dommere som for første gang skal kunne dømme i fotball-VM for menn. Greit nok, men hva hjelper det med Qatar-kvinner som må spørre en mann om tillatelse til å reise eller gifte seg eller hvis «mangler» kvinnelandslaget?

RedOne fungerer ikke han ville absolutt ikke bli kjent for de dårlige backene i ligaen og kom ikke tilbake da SVT så etter ham. Faktisk er han desidert alene i sin kjærlighetsbombing av årets vanærede mesterskap. Selv sportens verden, som har en tendens til å ta en hard ball på hodet i stedet for å innrømme at sport kan ha noe med politikk å gjøre, har tatt et standpunkt i år.

Sveriges landslagskaptein Janne Andersson skal ikke til Qatar. «Et tegn», sier han. Landslagsstjernene Magdalena Eriksson og Emil Forsberg er åpent kritiske og landslagene i blant annet Danmark, USA, Nederland, Tyskland, Australia og Norge gjennomfører ulike aksjoner med politiske budskap.

Det trodde du aldri – at man bør vende seg til fotball i stedet for musikk for litt ryggrad, sosial patos eller rett og slett: evnen til å skille mellom rett og galt.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *