MEP før parlamentsvalget: Kraftig klimapolitikk EUs viktigste sak

Klimaet, skogen og migrasjonen – når Miljøpartiet De Grønne ramser opp sine topp EU-saker ved stortingsvalget, står miljø og humanisme i sentrum.

– Avhengighet av autoritære stater kan forebygges hvis man investerer i fornybar energi, sier Maria Ferm i Miljöpartiet, som mener høstens riksdagsvalg er viktigere enn noen gang for Sveriges rolle i EU og for klimaet .

Miljøpartiet De Grønne er først i Europaportals artikkelserie om prioriterte EU-saker for partier ved stortingsvalg.

Når Miljøpartiet De Grønne ramser opp de fem sakene de ønsker at Sverige skal drive med i EU i neste periode, kommer toppsaken ikke som noen overraskelse.

– Det første er selvsagt en kraftfull klimapolitikk, sier Maria Ferm, stortingsmedlem og utenrikspolitisk talsperson i Miljøpartiet.

Konkret innebærer dette blant annet å sørge for at vi overholder Parisavtalen, avskaffe gratis tildeling til kvotehandel, og sørge for raskt å fjerne eller stoppe alle subsidier til fossilt brensel.

Miljøpartiet De Grønne vil for eksempel at EU slutter å importere russisk olje og gass.

– Jeg tror det vil vise seg generelt i årene som kommer: hvor nært beslektet sikkerhetspolitikk og klimapolitikk er. Å stole på autoritære stater er aldri veldig bra for oss og kan forebygges ved å investere i fornybar energi, sier Maria Ferm, som tror vi vil se flere kriger og konflikter i fremtiden på grunn av klimaendringer, og eksempler på hvordan de henger sammen her to fenomener er.

En ny skogpolitikk

Skogen er en annen EU-prioritert sak for miljøvernpartiet i valget. Partiet ønsker å se en ny skogpolitikk.

– Det blir en stor sak innad i EU hvor vi må jobbe for å fremme grønnere skogbruk, uten avskoging. Vi ønsker en politikk med mer biologisk mangfold, sier Maria Ferm.

Miljøpartiet De Grønne mener Sverige med all sin skog har gode muligheter til å bidra til klimapolitikken gjennom den store karbonreduksjonen som skog representerer – samtidig ønsker partiet også at beregningsmodellene skal være mer nøyaktige . Partiet vil jobbe for å refokusere EUs skogpolitikk slik at det blir reelle muligheter for å verne skog.

– Der kunne vi også tenke oss at EU-penger kunne gå til skogeiere i Sverige og andre land som har mulighet til å beskytte skog, sier Maria Ferm.

Bærekraftig jordforråd

Landbrukspolitikken kvalifiserer også til Miljøpartiet De Grønnes topp fem. Et politikkområde som i dag er aktuelt ikke minst av sikkerhetspolitiske og ressursmangelhensyn.

– Der ønsker vi også å jobbe for et mer miljømessig bærekraftig landbruk og ha en rettferdig fordeling av EU-midler til beste for økosystemet, sier Maria Ferm.

Miljøpartiet De Grønne har de siste månedene presset på i Riksdagen for å gjøre en endring i EUs statsstøtteregler,

– Vel, vi har kommet et stykke på vei, men hvor må man gjøre mer for å støtte landbruket ikke bare ved å subsidiere diesel, men også på andre måter. Vi synes det er viktig at vi kan komme bønder til gode som går gjennom en veldig vanskelig tid, men uten å gjøre det på en måte som ødelegger klimaet, sier Maria Ferm.

Menneskelig migrasjonspolitikk

Flyktning- og migrasjonspolitikken i EU vil også være viktig for Miljøpartiet De Grønne i årene som kommer. Dette er Sverige som tar en rolle i å prøve å komme videre i diskusjoner om rettferdig fordeling og prøver å bringe dette nye systemet til utførelse.

Vi synes det er bra om vi finner en måte der alle land kan ta ansvar. Samtidig vet vi at det er enorm motstand mot det og det er heller at reglene vi har i dag ikke blir respektert av landene innenfor EU og det er det som er problemet, sier Maria Ferm.

Maria Ferm mener også at EU står overfor en migrasjonsreaksjon når Frontex hindrer migranter i å krysse EU-grensen – såkalte push-backs – og at frivillige organisasjoner nå står for retten for å redde livet til druknende mennesker i Middelhavet. Samtidig understreker han at EU nå er i en ny situasjon med Russlands invasjon av Ukraina og millioner av mennesker på flukt.

– Han viste at det er mulig hvis man vil ta imot flyktninger og hjelpe hverandre og at det er gjort på en måte som ikke betyr at man går av veien for å stoppe folk eller gjøre avtaler med Tyrkia eller den slags, sier Maria Ferm .

Respekt for rettsstatens prinsipper

Til slutt ønsker Miljøpartiet De Grønne å løfte fram spørsmålet om respekt og forsvar rettsstatens prinsipper og friheter og grunnleggende rettigheter, med pressefrihet og organisasjonsfrihet.

– Der ser vi med utviklingen i land som Polen og Ungarn hva det betyr for kvinners rettigheter og for rettighetene til LHBTQI-personer og generelt muligheten for å kunne være som man vil. Vi har tross alt også fremmet forslag om å få tilgang til midler fra ulike EU-fond for organisasjoner som jobber med disse problemene, sier Maria Ferm.

Viktig valg for EU

Maria Ferm mener høstens riksdagsvalg er viktig for Sveriges rolle i EU.

– Vi forbereder oss på å bli det landet som har formannskapet i EU, og hvilken regjering og hvilken politikk vi skal føre da avgjøres i dette valget. Vi trenger også en sterk politikk i årene som kommer for å forhindre klimaendringer. Nå har vi muligheten til å faktisk administrere det på et nivå som ikke ødelegger planeten, sier han.

Maria Ferm påpeker at valget i år er spesielt avgjørende fordi det ikke er klart hvilken politikk som skal føres i Sverige.

– Det er ikke sånn at du kommer til å holde deg på status quo eller ta et par skritt fremover, men vi har en del partier som ønsker å gå bakover, spesielt klimamessig, rettsstatens prinsipper og menneskerettigheter. Og det er nytt også.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *