Valget forbundet nå står overfor er å fortsette som eget forbund med sterkt redusert organisasjon, eller gå inn i Byggnads, melder Målarnas Facktidning.
Jan-Olov Gustafsson er visepresident og kasserer i Målarna. Han var sammenkaller i arbeidsgruppen som utarbeidet konsekvensutredningene for de ulike alternativene.
– Vedtaket er ikke tatt, det tas på kongressen i august neste år. Det er viktig å huske, sier Jan-Olov Gustafsson og fortsetter:
– Saken må nå diskuteres med partnerne og alle argumenter må bevises. Vi ansatte må sette oss inn i medlemmenes sted og finne ut hva som er best for dem, sier han.
Færre medlemmer
Forutsetningen for veivalg er at antall medlemmer i foreningen har sunket fra 14.446 til 12.904 medlemmer fra 2015 til i dag.
I tillegg til medlemskontingenten har inntektene gått ned fordi bransjeavgiften for å legge spesialmaling er opphørt.
Neste år vil foreningen ha 38 millioner færre inntekter enn i 2015. Finansinntektene ligger også an til å bli lavere enn tidligere år.
En arbeidsgruppe har undersøkt om det er økonomiske forutsetninger for å fortsette som egen forening og har kommet til at det ikke er mulig å fortsette slik organisasjonen fremstår i dag.
En mer detaljert beskrivelse av innsparingene og hvordan gjøre endringer i organisasjonen som berører medlemmene minst mulig er under utvikling og vil være klar 1. februar.
Malerne blir en annen fagforening
Hvis Malerne skal bestå som deres forbund, blir det et annet forbund enn i dag.
– Tidligere måtte de såkalte hellige kyrne slaktes, for eksempel forsikring. Vi må ha et «kjekt å ha, nødvendig å ha»-perspektiv, sier Jan-Olov Gustafsson.
Bygg og anlegg har fem tariffavtaler og maleravtalen ville være den tredje største og maleravtalen den minste. Byggnads har en mindre forsikringspakke enn Målarna, den har ikke kollektiv boligforsikring.
– Det har vært påstander og spørsmål om Byggnads og vi i arbeidsgruppen har forsøkt å svare på dem med fokus på medlemmene og ikke på de ansatte og tillitsvalgte, sier Jan-Olov Gustafsson.
Likheter med pakter
– Byggnads ligner oss på mange måter, og vi jobber allerede med permitteringer, foreningssenteret, studioer og gjennom 6F og Fasab, sier han.
Arbeidsgruppen består av Jan-Olov Gustafsson, Tina Löfgren, Josefine Johansson, Jonny Svensson og Peter Sjöstrand.
Rapporten deres ble godkjent av Forbundsrådet, som vil oppdatere dokumentasjonen frem til avgjørelsen.
Tidligere omorganisering
Det er ikke første gang Malerforbundet foretar undersøkelser og tar vedtak om organisasjonsendringer. Selv nylig var Byggnads et av alternativene. Så ble det nedstemt og i stedet møttes forbundet under ett organisasjonsnummer. Nederst i teksten er lenker til artikler fra rettssaken som fant sted i 2017.
Artikkelen er tidligere publisert i Malernes fagblad som sammen med Arbetet og seks andre titler inngår i LO Mediehus.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»