Maersk og Total står overfor enorme skatteøkninger etter å ha gått glipp av et viktig historisk mål. Dommen går i strid med en tidligere avgjørelse fra Høyesterett.
Det danske finansdepartementet, som byrået heter, vinner det største internprisingssøksmålet i Danmarks historie, og koster Mærsk og det franske energiselskapet TotalEnergies en økning i skattbar inntekt på over 10 milliarder DKK.
Viser en høyesterettsavgjørelse. Dommen er en omgjøring av en tidligere avgjørelse fra i fjor fra Østre Høyesterett.
– Høyesterett gir Skattedepartementet medhold i sine påstander, da Skattedepartementet frifinnes»
Høyesteretts dom
En samlet inntektsøkning betyr at Mærsk og TotalEnergies må betale en ekstra selskapsskatt på drøyt 2 milliarder danske kroner, har kilder tidligere bekreftet overfor ShippingWatch.
– Høyesterett tar skattemannens påstander til følge, fordi skattemannen frifinnes for andre del av subsidiærsøknaden APMM», heter det i kjennelsen.
Langvarig krangel
I august behandlet Høyesterett skattesaken mot Mærsk i tre dager.
Saken er en langvarig tvist helt tilbake til 2006 mellom Maersk og skattemyndighetene, men nå involverer saken også Total Energies.
I 2018 solgte Mærsk sin oljevirksomhet Mærsk Olie og Gas til den franske konkurrenten Total Energies for 47 milliarder DKK, og franskmennene inkluderte dermed den langsiktige skattetvisten i kjøpet.
Den kontroversielle inntektsøkningen på over 10 milliarder DKK representerer betalinger det tidligere Mærsk-oljeselskapet var forventet å motta fra sine to «svært lønnsomme» datterselskaper Maersk Oil Qatar og Mærsk Olie Algeriet over 11 år, sa Skat. Det vil si i perioden fra 2006 til 2016.
Gratis eller til kostpris
Utbetalingene til Mærsk Olie og Gas gjaldt de ulike tjenestene som morselskapet hadde levert de to datterselskapene vederlagsfritt eller til kostpris gjennom årene.
Dermed brøt Maersk ifølge Skat reglene i den norske internprisutjevningsloven. Nå er Høyesterett enig og det er derfor en omgjøring av en tidligere dom fra Østre lagmannsrett i samme skattetvist.
I dette tilfellet gjelder det såkalte armlengdes prinsippet, hvorefter tjenestene som Mærsk Olie og Gas har levert til de to datterselskapene i denne saken skal reguleres til markedspris skattemessig.
Jeg vil betale
Mærsk og Mærsk Ole og Gas (nå TotalEnergies EP Denmark) må betale saksomkostningene i Høyesteretts- og Høyesterettssaker i Skattedepartementet. Regningen for hvert selskap utgjør i overkant av 4 millioner danske kroner pluss saksomkostninger.
Både ShippingWatch og EnergiWatch ba Maersk, Total Energies og Skatteetaten om kommentarer til høyesterettsavgjørelsen.
Kilde: ShippingWatch
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»