Nylig undertegnet nærmere 2500 forskere, de fleste innen samfunnsvitenskap og humaniora, et opprop mot dagens ordning med etisk vurdering av forskningsprosjekter.
– Jeg forstår kritikken utmerket, sier kunnskapsminister Mats Persson (V).
Forskere protesterer spesielt mot at etikkvurderingssystemet er komplisert og krever mye administrativt arbeid som tar tid fra forskningen.
– Forskere i dag bruker for mye tid på administrasjon og etikkvurderingsloven er en del av dette, sier Mats Persson.
Et annet problem er at forskere frykter at forskningen deres i ettertid vil bli straffeforfulgt for brudd på etikkvurderingsloven. Det kan for eksempel være slik at forskningsintervjuer genererer uventede svar om hva som anses som sensitive personopplysninger, som politisk eller religiøs tilhørighet, og som ikke er omfattet av anmodningen om etisk vurdering presentert av forskeren.
Lov om etikkvurdering ble strammet inn i januar 2020 etter en debatt etter skandalen rundt kirurgen Paolo Macchiarini. Siden loven ble skjerpet frem til mai i år er 20 saker anmeldt til påtale.
– Dette risikerer å få enorme konsekvenser for svensk forskning. Risikoen er at man ikke tør å stille noen forskningsspørsmål, som ville representert et alvorlig inngrep i den akademiske friheten, sier Mats Persson.
Venstre stemte for innstrammingen av loven da det skjedde fordi de ifølge Mats Persson ble lovet en revisjon av loven senere, men dette skjedde aldri.
Kritiske forskere ønsker blant annet at etikkprövningsnemnda, Önep, ikke er forpliktet til å anmelde mistenkte mindre brudd på etikkprøveloven. De ønsker også at forskning innen samfunnsvitenskap og humaniora skal unntas fra dagens etikkvurderingssystem.
Det er to aspekter som neste etterforskning skal undersøke, ifølge Mats Persson. Der står det også at henvendelsen vil bli oppnevnt i løpet av få måneder.
På spørsmål om regjeringen hadde revidert etikkgjennomgangen uten den intense pågående debatten, svarer han:
– Ja, dette er et spørsmål vi har fulgt lenge. Jeg har selv forskningsbakgrunn, men det er tydelig at den enorme kritikken som har kommet frem har styrket vår tro på behovet for å rette opp denne situasjonen.
Les også:
Kjell Asplund: Det er på tide å se etikkprøveloven på nytt
Kansleren ønsker å se en endring i etikkvurderingsloven
Lakartidningen.se
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»