Unge voksne som bytter fra et typisk vestlig kosthold rikt på sukker, hvitt mel, rødt kjøtt og hurtigmat til et sunnere kosthold innen 20 år, kan øke forventet levealder med mer enn et tiår. Seniorer kan også få mange flere år ved å spise bedre.
Ifølge forskere ved Universitetet i Bergen i Norge, vil bytte til et sunnere kosthold ved 20 år resultere i en betydelig økning i forventet levealder: kvinner i USA ville i gjennomsnitt leve nesten 11 år lenger og menn til og med 13 år eldre. Å konsumere mer belgfrukter er det mest fordelaktige, med en økning på 2,2 år (kvinner) og 2,5 år (menn), etterfulgt av fullkornsprodukter og nøtter. Mindre rødt og bearbeidet kjøtt øker forventet levealder med 1,6 år for kvinner og 1,9 år for menn. Alle som ikke legger om kostholdet før de er 60 år tjener fortsatt i snitt åtte (kvinner) til nesten ni (menn) i livet – selv ved 80 år ville gjennomsnittlig 3,4 år lagt til. Forskerne rapporterer dette i tidsskriftet PLOS Medicine.
Det vitenskapelige beregningsverktøyet Food4HealthyLife-kalkulatorforskerne publiserte også på nett, slik at alle selv kan beregne hvor mange leveår de kan få ved å legge om kostholdet.
Kosthold er svært viktig for helsen: det anslås at 11 millioner dødsfall hvert år er forårsaket av kostholdsrelaterte risikofaktorer. «Å forstå det helsefremmende potensialet til ulike matvaregrupper kan gjøre det mulig for mennesker å oppnå viktige helsegevinster», skriver forfatterne. De anbefaler Food4HealthyLife-kalkulatoren som et nyttig verktøy for leger, beslutningstakere og lekfolk for å forstå helseeffekten av spisevaner og valg.
Hvilken: DOI journal.pmed.1003889
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»