Generelt ønsker medisinstudenter å bli tatt opp i yrket så fort som mulig og kunne jobbe hvor som helst, mens leger som har hatt mer tid i karrieren er mer restriktive på faget.
SLF-studenten mener grensen for å få vikariater bør senkes etter 8. trimester. Avtroppende president Niki Shams ser heller ingen grunn til å forby førstehjelp eller primæromsorg dersom de får god støtte.
– Nivået kan justeres slik at yngre leger får enklere og mer stabile pasienter.
Den svenske läkarforeningens Utbildnings- och forskningsråd (UFO) synes ikke det er så klart.
– Det avgjørende poenget er at det er god oppslutning. Hvis du ikke har en lisensiert kollega på stedet som kan veilede deg og hjelpe deg med alvorlige pasienttilfeller, synes vi ikke du bør ha lisens til å jobbe på akuttmottaket. Det må være trygt og sikkert for pasienten, sier rådsformann Madeleine Liljegren, som også er kjønnslege i psykiatrien og president i Sveriges Unga Läkarförbund (Sylf).
Den svenske legeforeningen ønsker et brev om at arbeidslederen må være fysisk til stede, for å unngå at for eksempel arbeidsgivere tror at en telefonsamtale hjem er nok.
Madeleine Liljegren mener den foreslåtte grensen ved termin 10 er god. Før det er ikke medisinstudentene modne, mener han.
– Elevene er sultne og vil ut, jobbe og lære ting. Viktigst av alt må det være trygt for pasienten. Hvis en student gjør en feil på grunn av dårlig støtte, strider det mot tilliten til hele legestanden.
Niki Shams påpeker at legers yrkesvalg ofte er bestemt på forhånd. Derfor er det ekstremt viktig å få medisinstudenter inn der det trengs flere spesialister, resonnerer han. Madeleine Liljegren ser heller risikoen for at det er omvendt.
– Får du for lite støtte, er det en risiko for at du faller ut av spesialiteten i stedet.
Den svenske föreningen för akutthjelp (Swesem) er sterkt kritiske til forslaget fra Socialstyrelsen. De tror ikke det er trygt for pasienter at medisinstudenter på midlertidige avtaler jobber på legevakten.
– Medisinstudenter står overfor situasjoner der de ikke er kompetente nok
klare seg og ikke få den støtten de trenger, sier president Michael von Schickfus, som mener det bør stilles spesielt høye kompetansekrav på legevakten.
Skal studentene på akuttmottaket må de ha lavere produksjonskrav enn andre leger og alltid veiledes av legespesialister på stedet, ifølge Swesem.
De høyere utdanningsinstitusjonene som utdanner leger går enda lenger og synes ikke at studentene skal kunne jobbe selvstendig som lege noe sted i helsesektoren. Niki Shams beskriver holdningen deres som latterlig.
– Da erklærer de dumt sin utdannelse! Hvorfor får man ikke jobbe som lege før siste dag i tolvte semester, for å ta egne selvstendige avgjørelser dagen etter?
Den viser til at den nye 6-årige medisinutdanningen gir legitimasjon på karakteren og stiller høyere krav til studentenes kliniske kunnskaper under utdanningen.
– Så studenten må være rimelig kompetent til å erstatte akuttmottaket før i dag.
Niki Shams savner en diskusjon om de langsiktige konsekvensene dersom medisinstudenter ikke får prøve yrket under utdanningen.
– Da blir kompetansen til den fremtidige legen mindre. Og når vi får sparken uten å ha solid klinisk kompetanse, utgjør det en pasientsikkerhetsrisiko.
Les også: Studenter på legevakten: tilgang eller fare for pasienten?
Läkartidningen 50-52 / 2021
Lakartidningen.se
(oppdatert 2021-12-17)
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»