Lavere prosentandel kvinner i vitenskap blant land med likebehandling

Finland, Norge og Sverige, som er blant de mest likestilte landene i verden, har en relativt lav andel kvinner med grader innen realfag, teknologi, matematikk og ingeniørfag, de såkalte STEM-fagene. Samtidig har land med lav likestilling en relativt høy kvinneandel i disse fagene. Andelen er høyest i Algerie, Tunisia og De forente arabiske emirater. Dette viser en ny studie publisert i Psychological science.

– Dette er overraskende for de som mener ulikhet er en barriere for kvinner å gå inn i STEM-relaterte felt, sier Gijsbert Stoet, professor i psykologi ved Leeds Beckett University

Høy sosial trygghet i egalitære land

foreslår Gijsbert Stoet en forklaring av likestillingsparadokset og er basert på korrelative data, noe som ikke betyr at det eksisterer en årsakssammenheng.

Land med høy grad av likestilling er vanligvis velferdsstater som tilbyr et høyt nivå av sosial trygghet til sine innbyggere. Forskning viser at mennesker i egalitære land opplever større livstilfredshet, sammenlignet med land med lav likestilling. Trygden er vanligvis lavere også der.

– Fordi en karriere i et STEM-fag generelt er trygg og godt betalt, velger kvinner i ulikt land denne type karriere, sier Gijsbert Stoet.

Følger dine egne interesser mer

Han mener at alle typer jobber i rike land er relativt trygge og at når belastningen av økonomiske bekymringer reduseres, kommer personlige preferanser tydeligere til uttrykk.

– Kvinner tar valg basert på ikke-økonomiske faktorer, sier Gijsbert Stoet.

Studien, basert på data fra 475 000 unge mennesker i 67 land, viser også at jenter presterte like bra eller bedre enn gutter i relevante fag på skolen. Til tross for dette gir kvinner opp universitetene. En forklaring kan være at jenter presterer bedre i andre fag de helst vil studere, sier forskerne. Jenter har for eksempel bedre leseferdigheter enn gutter.

Finske jenter som er gode på STEM

I Finland presterer jenter bedre enn gutter i realfag og er nummer to i Europa ifølge OECD. Men Finland har også en av verdens største kjønnsforskjeller i STEM-kvalifikasjoner. Og Sverige og Norge er ikke annerledes.

Basert på disse funnene, hva må gjøres for å overbevise flere kvinner om å velge STEM-fag ved universitetet?

– Du kan spørre deg selv dette; hvis få kvinner ønsker å studere disse fagene, hvor mye innsats bør vi gjøre for å overbevise dem om å gjøre det, og hvorfor? En måte å få flere kvinner med i STEM-fag er å få de jentene som har evner og interesse til å føle seg velkomne.

Teknologi påvirker alle

Minna Salminen Karlsson, professor i sosiologi og forsker ved Senter for kjønnsstudier ved Uppsala universitet, er enig. Hun mener det er viktig for kvinner å jobbe i STEM-felt fordi teknologi påvirker oss alle på så mange forskjellige måter.

– Hvis bare halvparten av menneskeheten tok seg av det, ville ikke situasjonen vært optimal for begge halvdelene.

Hun mener at jenter ikke skal tvinges eller tiltrekkes av temaer de ikke er interessert i, men heller endre utdanning og yrke slik at jenter tiltrekkes av dem.

– Det er en sosial endring som vil ta flere tiår, sier Minna Salminen Karlsson.

Likestilling endrer ikke interesser

Nina Wormbs, professor i teknologihistorie ved KTH, mener resultatene av studien absolutt er interessante, men enda mer interessant er forskernes utgangspunkt.

– Det ser ut til at artikkelforfatterne ser for seg at kvinner i et mer likestilt samfunn i større grad ville valgt utdanning innen teknologi og realfag. Hvorfor? Likestilling betyr ikke at vi slutter å se teknologi som et maskulint felt som kvinner ikke identifiserer seg med, sier Nina Wormbs.

Mannlig koding

Han mener at mannsdominans i STEM er et resultat av mannlig koding, men også en årsak til mannlig koding.

– Det forfatterne ser ut til å ignorere er at kvinner og menn tar sine karrierevalg basert på mye mer enn deres ferdigheter eller forventet fremtidig lønn. Kodifiseringen av kjønn i arbeid endres ikke så raskt. Foreldreforsikring eller økt lønnet arbeid blant kvinner endrer ikke nødvendigvis kvinners uttrykte interesser og forsøk på selvrealisering, Nina Wormbs.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *