La apotek styrke helsevesenet –

BREV TIL REDAKTØREN

I løpet av sommeren blir helseutfordringene med personalmangel og økende helsegjeld stadig tydeligere. Apotekene gjør allerede store anstrengelser for å lette helsebyrden og forbedre folkehelsen, men for å utnytte ferdighetene til farmasøytene fullt ut krever et mer moderne syn på apotekenes rolle i helsekjeden.

Så skriver Monika Magnusson og Annika Svedberg i Apotek Hjärtat.

I løpet av sommermånedene har helsevesenets utfordringer med kompetansemangel, høye kostnader og økende helsetjenester en tendens til å bli mer og mer tydelige. Resultatet er en nedadgående spiral som påvirker både pasienter og ansatte i Västmanland-regionen, så vel som i resten av landet.

Videre fører narkotikamisbruk og langvarig narkotikamangel til unødvendig lidelse og høye sosiale kostnader. For å gå over til mer effektiv og bærekraftig langsiktig helsetjeneste, må vi utnytte ressursene vi allerede har bedre, langs hele omsorgskjeden.

Nærhet til pasienter og kunnskap om legemidler og egenomsorg gjør at apotek fyller en viktig folkehelsefunksjon. Studier viser at farmasøytenes engasjement ofte betyr ett mindre besøk på legevakt eller helsestasjon, slik at regionens ressurser i stedet kan brukes på de pasientene som trenger dem mest.

Monica Magnusson

I dag står et utdatert syn på hva apotek bør (og ikke bør) gjøre i veien for å utnytte farmasøytenes kunnskap fullt ut. Sverige ligger etter naboland som Norge og Danmark, der apotekkunder allerede kan få hjelp til å fylle på resepter, vaksinere seg eller starte en ny behandling.

Det pågår for tiden flere undersøkelser med mål om å gi apotekene bedre muligheter til å sikre tilgjengeligheten av medisiner og tilby støtte under behandlingen. Dette omfatter for eksempel utvidelse av apotekenes fullmakter til å håndtere situasjoner med overskudd og mangel, utvidelse av tilbudet av rådgivningstjenester og farmasøyters rett til å selge enkelte reseptbelagte legemidler etter særskilt rådgiving.

Undersøkelsene er viktige skritt i riktig retning. Samtidig kan det gjøres mer her og nå for å tilby apotekene bedre forutsetninger for å styrke sin pleiekjede og sikre kundenes tilgang til medisiner og rådgivning i hele fylket.

Annika Svedberg

Vi oppfordrer derfor regjeringen til å lære av våre naboland og tilby farmasøyter flere muligheter til å integrere omsorg og forbedre folkehelsen, for eksempel gjennom forsendelser av resepter og ekstra vaksinasjoner. Videre bør Tannpleie- og legemiddelverkets nåværende oppdrag om å utrede rådgivningstjenester ved apotek, sammen med legemiddelaktører, utvides for å kontinuerlig utvikle og forbedre tjenestetilbudet for bedre forbruk av legemidler i apotekene i Sverige.

Helsevesenet, økonomien og ikke minst pasientene har mye å tjene på bedre bruk av apotekkompetansen. Svenske apotek kan og vil bidra – nå ser vi frem til de politiske forholdene.

Monika Magnusson, administrerende direktør i Apotek Hjärtat
Annika Svedberg, leder for farmasi, kvalitet og bærekraft i Apotek Hjärtat

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *