Det er nå klart at KTH, Novatron Fusion Group AB og EIT InnoEnergy vil gjøre en felles satsing på fusjonsenergi. Målet med arbeidet er å evaluere en helt ny teknologi som stabiliserer fusjonsplasma, en materie som overstiger 100 millioner grader Celsius.
En stor utfordring som gjenstår før fusjonsenergi kan realiseres som en stabil og bærekraftig energiløsning i samfunnet, er hvordan man håndterer fusjonsplasma, som varmes opp til over 100 millioner grader. Ingen stål eller annet materiale i verden tåler ekstrem varme.
– Frankrikes ITER-fusjonsreaktor bruker en løsning som krever sterke magneter og avansert kontroll for å holde plasmaet stabilt. I dette samarbeidet vil en annen ny løsning der plasmaet naturlig holdes stabilt bli evaluert. Flere fusjonsforskere og et stort antall fusjonsenergiingeniører vil være nødvendig. Vi mener dette internasjonale samarbeidet er viktig, en forutsetning for vår suksess, sier Lisa Ericsson, leder av KTH Innovasjon.
KTH-alumni bak teknologien
Hun er en av KTH-ansatte som er involvert i samarbeidet rundt den nye teknologien, en teknologi som KTH-alumnus Jan Jäderberg utvikler i det nye selskapet Novatron Fusion Group.
– Vi er stolte over å kunne jobbe med fusjonsenergi som en bærekraftig energikilde for fremtiden i samarbeid med KTH og EIT InnoEnergi. Samarbeidet fremhever den vitenskapelige betydningen av Novatron-konseptet og vil gi oss ytterligere tilgang til banebrytende teknologi, ledende forskning innen plasmafysikk og datasimuleringsevner, sier Peter Roos, administrerende direktør i Novatron Fusion Group.
Tanken bak samarbeidet er at det skal muliggjøre fusjon i stor kommersiell skala slik at det kan utvikles til en bærekraftig energiløsning i et fremtidig samfunn hvor strømforsyning er viktigere enn noen gang.
– Det er viktig at teknologien er gjenstand for eksperimentell verifisering. Hvis teknologien innfrir forventningene, vil det være en enklere og billigere teknologi å produsere fusjonsenergi enn andre eksisterende løsninger som testes ut. KTH vil derfor være en av aktørene som har vært med på å gjøre dette mulig blant annet gjennom utvidelse av fusjonsforskning og en betydelig økning i utdanning innen fusjonsteknologi, sier Stefan Östlund, prorektor for globale relasjoner og professor i elektro. kraftteknikk ved KTH.
En helt ny global industri
Satsingen er viktig fra både KTHs og Sveriges perspektiv, sier Lisa Ericsson. Siterer Commonwealth Fusion Systems, et spin-off-selskap fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det er nå stor interesse ved MIT for fusjonsenergi, noe som betyr at mange nye selskaper og forskningsprosjekter dukker opp der hele tiden.
– Dette samarbeidet styrker KTHs rolle innen både fusjonsforskning og innovasjonsutvikling. Hvis det fungerer, vil det føre til fødselen av en helt ny global industri som starter med KTH, sier Lisa Ericsson.
Stefan Östlund er fornøyd med samarbeidet mellom KTH og EIT InnoEnergy. Han trekker frem innovasjonsarbeid gjennom KTH Innovasjon og utdanning i form av vellykkede masterprogram som eksempler.
– Det viste seg å være veldig givende for begge parter. Eksempelet med Novatron og fusjonsteknologi er nok et samarbeid som kan utvikle seg til noe veldig verdifullt, sier Stefan Östlund.
– Å transformere et teknologisk gjennombrudd til en kommersiell løsning krever et sett med ferdigheter, ressurser og kompetanse som kun kan oppnås ved å bringe sammen ulike partnere. Vi er veldig glade for å kunngjøre dette samarbeidet, legger Diego Pavia, administrerende direktør i EIT InnoEnergy til.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»