– Bare det at du har oppsøkt meg for en sak kan være ømtålig for deg. Du skal aldri spre pasientinformasjon på noen måte, hvor som helst, sier Dr. Torsten Mossberg, legeansvarsekspert og Legeforeningens styremedlem.
Men det er bare pasientene informasjon som spres når vi tester Kry Connect, en tjeneste for digitale pasientoppringninger som Kry lanserte i begynnelsen av koronapandemien.
Møt-og-hils-tjenesten er rettet mot leger og helsepersonell over hele verden, uavhengig av arbeidsgiver, og har blitt markedsført som en trygg og enkel måte å møte pasienter på.
Til tross for Kry bygget tjenesten slik at brukernes kontaktdetaljer ble sendt til Facebook.
Ifølge Ekots tester skjedde det med en lege, når han registrerte seg eller logget inn. Da legen inviterte til videomøte, ble også pasientens e-postadresse eller telefonnummer videresendt til Facebook.
Til et par av Ekot-testene forsvant dataene selv om vi sa nei til sporing i den såkalte cookie-boksen.
Er det et system her som gjør at leger frikjenner pasientene sine?
– Det virker sånn, synes jeg, sier Torsten Mossberg.
Etter Ekot-spørsmål Kry, stopper selskapet overføringer til Facebook, bekrefter at legers og pasienters kontaktdetaljer er gjort tilgjengelig for nettgiganten på grunn av «feil implementering», og rapporterer hendelsen til den svenske personvernmyndigheten.
Kry vil ikke reiser seg til intervju men skriver i en e-post at feilen er «svært beklagelig» og at kontaktinformasjonen er brukt til annonsering og markedsføring.
Lekkasjen har ikke påvirket brukere av selskapets vanlige omsorgsapp.
Cris skriver som foreløpig ikke vet om pasienter er blitt utlevert på uautorisert måte og vurderer at ingen helseopplysninger er utlevert til Facebook.
I det første året etter lanseringen ble Kry Connect brukt av 190 000 pasienter i Europa, ifølge data publisert av en britisk helsemyndighet.
Det er ikke klart hvor mange leger og pasienter som ble berørt av Facebook-lekkasjen, og Kry kunne ikke fortelle Ekot når overføringene startet.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»