Kristersson: «Sverige vil delta i NATOs missilforsvar»

Statsministeren beskriver Sveriges fremtidige medlemskap som et langsiktig og engasjert medlemskap. Deretter fortalte han hvordan Sverige ikke bare vil bidra med produkter, men også delta i luftpatruljer og felles missilforsvar kalt «European Sky Shield Initiative».

– Gjennom NATO-medlemskap vil produkter produsert i svensk forsvarsindustri styrke hele samarbeidet, sier Kristersson.

Sverige er også klare til å bidra til NATOs luftpatruljering i Svartehavet og på Island.

– Krigen i Ukraina har vist hvor viktig det er med moderne luftvern for å beskytte sivilbefolkningen og infrastrukturen, sier Kristersson.

Kontinuerlig styrking i de baltiske landene

Kristersson viser til at NATO styrket forsvaret av de baltiske landene og Polen allerede i 2017 og forsvaret av Bulgaria, Romania, Ungarn og Slovakia etter Russlands angrep på Ukraina i fjor.

– Engasjementet viser hele NATOs vilje til å motstå enhver aggresjon. Sverige må også være med på denne besluttsomheten, sier han.

I tillegg til Sveriges bidrag til NATO, kommenterte Kristersson spørsmålet om atomvåpen.

– Vi ser – akkurat som de andre nordiske landene – at det er viktig å ha atomvåpen på vårt territorium i fredstid.

Etter statsministerens tale var det Magdalena Anderssons tur til å tale på landskonferansen. Hun var enig med Kristersson på mange punkter og understreket at de hadde samarbeidet om Sveriges inntreden i NATO i både hennes og Kristerssons tid som statsminister.

– Vi trenger et sterkt nasjonalt forsvar. Alle deler av samfunnet trengs. Militær, sivil og også sikkerhetsmentaliteten til hver enkelt av oss.

Du vil se den nordiske forsvarskommisjonen

I en pressekonferanse sammen med forsvarskomitéleder og tidligere forsvarsminister Peter Hultqvist sier Andersson at (S)han ønsker at de nordiske landene skal bli med i en felles forsvarskomité.

– Det er et sterkt signal om sikkerhetspolitikk overfor blant annet Russland, men også et signal om at vi tar NATO-medlemskap og vår egen sikkerhet på alvor.

Sosialdemokratene ønsker at denne kommisjonen skal forankres i parlamentene i alle de nordiske landene, Sverige, Norge, Finland og Danmark. Men det er ikke et alternativ til NATO, men et tilleggskomplement.

– Vi ønsker å utdype kompetansen, øve sammen, planlegge, ha felles situasjonsbilder og være fleksible sammen. Teoretiske skisser av hvordan man kan samarbeide teller ikke. Dette er ikke noe vi har gjort før, men vi lever nå i en ny tid med den første store krigen i vår nærhet siden andre verdenskrig, sier Peter Hultqvist.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *