Kraftig kritikk av forslag til ny byggeforskrift – Arkitekten.se

Boligtilsynets forslag til regler om vern av hygiene, helse og miljø det er en av flere deler av den nye byggeforskriften som Boligtilsynet nå produserer. Bakgrunnen er regjeringsutredningen Moderne byggeforskrifter: forutsigbart, fleksibelt og forenklet.

Rapporteringsperioden for gjeldende delforslag gikk ut 16. juni og forslaget får hard kritikk fra blant annet svenske arkitekter.

«Sveriges Arkitekter avviser forslaget i sin helhet og mener at hele arbeidet med mulighetene byggeteknisk forskrift bør utarbeides på nytt av myndigheten, med særlig vekt på kvalitet, bærekraft, arkitektur og utformet bomiljø», skriver foreningen. i sin utsettelseserklæring.

I en debattartikkel på Expressen Foreningsdirektør Tobias Olsson forklarer kritikken, og understreker blant annet at Boligtilsynets forslag innebærer at krav til utsikt og direkte naturlig lys i boliger fjernes og at vinduer vil være en av flere løsningsteknikker for å bringe lys inn i et hus og at minimumshøyden på rommene på 2,40 meter som tidligere er foreskrevet av Boligtilsynet vil ikke lenger gjelde.

«Jeg ser et skrekkscenario bli realitet, der bransjen kan rettferdiggjøre at takhøyden ikke nødvendigvis trenger å være høyere enn dørkarmene. De økonomiske årsakene til å senke takhøyden er store og leietakere må tilbake på sjetteplass.» skriver Tobias Olsson.

Foreningen får støtte i høringssvaret fra Senter for boligarkitektur på Chalmers, CBA.

«Vi mener at endringene og forenklingene som nå foreslås…/ensidig og systematisk kommer eiendomsprodusenter til gode som ønsker å maksimere sin fortjeneste. Ingen av de foreslåtte endringene utgjør en forbedring for den enkelte,» skriver CBA.

CBA uttrykte også sin kritikk i media. I en debattinnlegg i Dagens ETC CBA uttaler at «I fengsler anbefales vinduer i celler for den mentale helsen til fanger. Men ikke lenger i vanlige leiligheter.» CBA kritiserer også Boligtilsynets forslag angående romhøyden: det (Boligtilsynet) understreker at «en utilstrekkelig høyde på rom kan gi ubehag for folks helse», men overlater til markedsaktørene å vise hvordan dette «kan løses ved hjelp av andre tekniske løsninger». Hva tenker du her? Innendørs sykkelhjelm?», skriver CBA i diskusjonsartikkelen.

Leieboerforeningen er også blant kritikerne.

– Sverige har lenge skilt seg ut som et land med høy levestandard. En viktig årsak er at vi har strenge regler for hvordan vi får bygge. Boligtilsynets nye foreslåtte regulering er et høyrisikoeksperiment, som kan komplisere bygging og ofre helsen til beboerne, sier Joachim Höggren, energi- og bærekraftekspert i Leieboerforeningen, i en uttalelse.

Alle relevante instanser det er imidlertid ikke så kritisk til Boligtilsynets forslag. Blant de mest positive er Byggföretagen, som i sitt høringssvar skriver at endringene «kan ta et skritt i riktig retning mot et forenklet og sammenhengende regelverk» og at det er positivt at «næringen gis et større ansvar for bl.a. kvalitet på det som bygges og at mulighetene for innovasjon øker».

Entreprenørselskapene frykter imidlertid at den nye reguleringsmodellen vil føre til at ulike kommuner og administratorer vurderer ulikt hvilke løsninger som anses som akseptable og «dermed vanskeliggjøre utviklingen mot standardisering og industrialisering».

Frist for å utsette andre Boligstyres forslag til endring av byggeforskriftene er 25. august. Planen legger opp til at den nye byggeforskriften skal tre i kraft 1. juli 2024.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *