Kostnadene skyter i været: Slik rammer husleiesjokket kommunene – Nyheter (Ekot)

– Hvis noen hadde spurt meg i begynnelsen av 2022, så jeg aldri for meg at det skulle ta av slik, sier Helén Wiklund Wårell, leder for byplanadministrasjonen i Luleå.

Ekkoet stilte spørsmål til alle kommuner om sin utleiesituasjon, og svarene viser at nesten alle leier ut minst deler av lokalene sine fra eksterne selskaper. Og de stedene som vanligvis koster mest er sykehjem.

Samtidig svarer 6 av 10 kommuner som leier ut at de fleste leiekontraktene er fullstendig inflasjonssporende, noe som betyr at leieprisene vil stige med nesten 11 % i år.

Erik Törnblom, hvem er det midlertidig forskningssjef i Kommuninvest, sier at risikoen ved å leie i stedet for å eie lokaler er nettopp at kommunene er tvunget til å akseptere kraftig økte husleie enkelte år.

– Men kanskje en enda større langsiktig risiko er at kommunene mister kontroll over eiendommene, de har mindre mulighet til å påvirke og justere lokalene i kontraktsperioden. Hvis byen for eksempel har 25 års leiekontrakt på en barnehage, vil det være vanskeligere å gjøre endringer og justeringer underveis om man leier, sier han.

Med andre ord kommuner kan bli sittende fast med høy husleie for lokaler de ikke engang trenger, hvis for eksempel behovet for barnehageplasser synker.

Malin Lauber er president i byrådet i Växjö, som i år må betale mer enn 50 millioner mer enn i fjor for de samme lokalene.

– Jeg er ikke bekymret for dette året, men hvis det fortsetter slik de neste årene, så blir jeg skikkelig bekymret, sier hun.

En av lokalbefolkningen kostnadene drives opp av det nye kommunebygget, hvis husleie i år blir 39 millioner. En økning på over 5 millioner sammenlignet med fjoråret.

– Det synes jeg er mye, samtidig har vi også et gammelt kommunebygg som også tikker. Så det er klart at det ikke er morsomt i det hele tatt, sier han.

Undersøkelser om kommunal husleie gjelder også organiseringen av svenske kommuner og regioner.

– Dette er penger som egentlig skulle gått til drift. Så kommuner må bruke penger på noe de faktisk ikke får noe for, sier Annika Wallenskog, sjeføkonom i organisasjonen svenske kommuner og regioner.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *