Konkurransetilsynet: Konkurrerende anskaffelser av medisinske tjenester på nett

Private virksomheter som satser på digital primærhelse, såkalte online legebedrifter, har hatt flere positive effekter på primærhelsetjenesten. Dette er for eksempel større tilgjengelighet og at både pasienter og helsepersonell har følt seg mer komfortable med digitale helsetjenester. I en ny rapport fra det svenske Konkurransetilsynet mener mer enn 80 % av de over 400 undersøkte helsesenterlederne at medisinske selskaper på nett har ansporet utviklingen av digitale helsetjenester hos andre helsepersonell.

Men et stort problem er erstatningsmodeller. Den svenske konkurransemyndigheten sier at nettlegebedrifter (som ikke har noen direkte avtaler med regioner) og vanlige helsesentre er dekket av «to diametralt forskjellige kompensasjonssystemer». Helsestasjonene betales mindre per pasient enn legebedrifter på nett, noe som er konkurransevridende.

Kompensasjonen til nettlegebedriftene finansieres samtidig i samme budsjett hos rektorene, i enkelte regioner sentralt og i andre regioner gjennom direkte fradrag fra rektorene hvis pasienter har gått til bedriftene. I det svenske Konkurranseverkets undersøkelse av helsestasjonsledere sier 70 % at kompensasjon for private digitale helsetjenester betyr at deres helsestasjon får færre ressurser.

Dagens ordning legger også opp til at virksomheter har krav på kompensasjon, uten at regionene bestiller tjenestene. Uten avtale er det også vanskelig for regioner å påvirke innholdet i tjenestene og følge opp bistanden som gis.

Det svenske Konkurransetilsynet gir noen forslag til hvordan man kan erstatte tjenestene til legefirmaer på nett. Det anbefales i første omgang at tjenester anskaffes i konkurranse. På denne måten kan regioner for eksempel få mer kontroll over hvilken omsorg som gis og til hvilken pris.

Et alternativ til konkurranse er å sette opp tjenester i et system omfattet av lov om valgfrihetssystem (LOV) eller å innføre krav om å gi digitale omsorgstjenester innenfor omsorgsvalgsystemer. En fordel med dette er at kravene og betingelsene fortløpende kan tilpasses hvert år i dialog med leverandørene, skriver myndigheten i rapporten.

Det svenske Konkurransetilsynet mener at dagens ordning med såkalt ikke-provinsiell kompensasjon må gjennomgås. Tilsynet mener at Regionenes kapitasjonsrefusjonsmodeller for helseinstitusjoner også kan være et utgangspunkt for private digitale helseforetak. Gode ​​behandlingsresultater bør belønnes og det ville være bra om den fremtidige refusjonsmodellen skapte insentiver for dette.

Rapporten er tilgjengelig på Nettstedet til det svenske konkurranseverket.

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *