Klandre det på slutten: «Det har vært en fin tur»

De siste 13 årene har talkshowet «Skavlan» vært en av de siste bastionene i det lineære TV-bålet på fredagskveldene. Høstsesongen blir den siste i programmet, og det er også med en viss sorg programleder Fredrik Skavlan takker for seg.

– Jeg var forberedt på at han ble mer og mer emosjonell, noe som ikke har så mye å gjøre med at jeg synes det er så viktig å være programleder, men mer med at jeg hadde en veldig morsom arbeidsplass. Mer eller mindre de samme menneskene jobbet sammen i disse 13 årene – og så blir man som en liten familie. Så jeg tror mange av oss føler en form for melankoli – det har vært en veldig fin reise, sier han.

«Nordisk tankegang»

Gjennom årene har et stort antall mer eller mindre kjente gjester satt seg i lenestolene i fjernsynsstudioet for å fortelle historiene sine, deriblant Dalai Lama, Greta Thunberg og prinsesse Madeleine med ektemannen Chris O’Neill.

Å invitere folk med ulik bakgrunn – med ulik livserfaring – og noen ganger til og med svært ulike meninger – var også noe helt nytt da programmet startet, ifølge Fredrik Skavlan.

– Da jeg startet for 25 år siden, var de fleste talkshowene enten komedie, underholdning, politikk eller sport, men vi blandet alt dette til ett format. Og det var en veldig nordisk idé: at alle slags mennesker kunne møtes. Tanken min var at alle kunne snakke med hverandre – gjester ville ikke ha angsten for å møte mennesker hvis verdier eller bakgrunn var annerledes enn deres, sier hun.

En grunn til at talkshowet går inn i sitt 13. år kan være at muntlig samtale andre steder i samfunnet vårt i økende grad har viket for flere digitale kommunikasjonsmåter, ifølge den norske programlederen.

– På en måte føler jeg at dette formatet har blitt viktigere og viktigere. Folk snakker mindre og mindre med hverandre: vi sender tekstmeldinger i stedet for å ringe og gjemmer oss bak små tastaturer. Men å se hverandre inn i øynene og ha en samtale gjør noe for oss. Så vi må forsvare våre synspunkter. Så det ser jeg som en viktig funksjon ved dette programmet: Det kan inspirere til å holde samtalen i gang, sier hun.

«Klar for det uventede»

Både samfunnet og medielandskapet har gjennomgått store endringer i løpet av de 25 årene siden den norske programlederen startet sin karriere som journalist – og han påpeker selv at ambisjonen hele tiden har vært å ha en atmosfære av åpen diskusjon i «Skavlan».

– Det er ting som det var helt normalt for meg å spørre om for 25 år siden som jeg ikke ville spurt om i dag – alt avhenger av tid, sted og kontekst. Jeg prøver å holde taket høyt, og jeg synes man bør ha en mildere holdning til hva man kan snakke om og hvordan, sier hun.

Hva som står på agendaen etter siste program er fortsatt et åpent spørsmål, men noe Fredrik Skavlan tar med seg fra TV-årene er å være klar for det uventede.

– Det viktigste jeg lærte er at ingen av de jeg møtte på programmet viste seg å være akkurat det jeg trodde. Du kan gjøre så mange søk du vil, men det skjer alltid noe uventet. Så jeg har også måttet utfordre mine egne skjevheter opp gjennom årene, sier hun.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *