Johannes Høsflot Klæbo forlater Uno-X-logoen – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

– Klæbo kommer godt frem økonomisk, mens Skiforbundet havner i nye konflikter og vanskeligheter. Han får overtaket igjen, sier Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli, etter at konflikten mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund tok en ny vending fredag.

Allerede onsdag ettermiddag så det ut til å være en isfront mellom Klæbo og Skiforbundets langrennsledelse og det virket vanskelig for partene å komme til enighet om at Klæbo kunne delta i verdenscupen til vinteren.

Problemet ble løst fredag ​​ettermiddag. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig.

– Ja, dette er ute av denne verden. Denne løsningen har alltid vært tilstede. Det visste jeg og alle andre fra starten av, forteller han til NRK på vei til Skiforbundets høstmøte på Ullevaal.

KONSENTRERT: Her leste Skogstad og Bjervig Klæbos uttalelse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

jeg sa nei

I mai sa Johannes Høsflot Klæbo nei til plass i det norske langrennslandslaget. I følge Skiforbundets felles regler ville dette ha betydd at man ikke lenger kunne konkurrere for Norge. Det står der:

«Ryttere som har avslått et tilbud om å delta på NSF-landslaget vil ikke bli valgt av NSF til å representere NSF i konkurranser i sesongen tilbudet om plass i landslaget gjelder, med mindre det foreligger særlige forhold.»

Dermed startet forhandlingene om en såkalt representasjonsavtale som ville tillate Klæbo å gå til VM uansett.

Forhandlingene om en avtale gjeldende for hele sesongen pågikk sommeren og høsten, men partene kom ikke til enighet.

Haakon Klæbo sa på en pressekonferanse onsdag at partene ikke er enige om én ting: Klæbo ønsker en friperiode fra representasjonsavtalen på 8-9 dager etter Tour de Ski. Bjervig var like tydelig på at dette var et ønske Skiforbundet ikke kunne akseptere.

– Standard løsning

Vel, resultatet er en helt annen løsning. Klæbo kan gå til VM med en helt vanlig representasjonskontrakt, på samme måte som alle de som står utenfor landslaget uten å ha takket nei.

Dette er en helt standard løsning, en representasjonsavtale signert av alle de som ikke er med på landslaget, men er tatt ut til VM. Da må de bruke klærne våre, respektere våre kommersielle betingelser og rettighetene som kunstnere også har. Men de har ikke mulighet til å ha en privat logo på skjorta, sier Bjervig.

Johannes Høsflot Klæbo

AVTALE: Johannes Høsflot Klæbo skal bruke landslagstrøya neste sesong.

Foto: Ulf Palm/NTB

Denne kontraktstypen innebærer at Klæbo er underlagt Skiforbundets kommersielle regler når det kommer til deg for et representasjonsoppdrag. Når han er hjemme mellom løpene er han derimot helt fri.

I stedet for 8-9 «fridager» etter Tour de Ski, tar Klæbo noen fridager nesten hver uke i vinterhalvåret.

Må fjerne logoen

Prisen han må betale er at han ikke kan velge sponsormerke for sin private sponsor Uno-X når han skal til VM.

Avklaringen kommer etter at Klæbos medierådgiver, Lasse Gimnes, sendte ut en pressemelding på vegne av sin klient fredag ​​ettermiddag.

«Johannes Høsflot Klæbo har bestemt seg for å fjerne Uno-X-logoen på landslagstrøya og ønsker å akseptere tilbudet han onsdag fikk fra sportssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund via media. Med dette forventer han at en avtale blir realisert av representasjon i en eller annen form», heter det i meldingen.

Etter endt lesing tok det ikke mange sekundene for Bjervig å bekrefte at det ville skje.

Bjervig hevder å ha vært i kontakt med Klæbo i løpet av dagen. De jobber derfor mot en langsiktig løsning, men for Klæbo og co. det var viktig at landet fant en form for enhet i dag, før de dro til høyforsamlingen i Livigno.

Skitur 2022/23

OBS: Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli tror Klæbo-avtalene vil by på nye problemer for Skiforbundet.

Foto: Terje Pedersen/NTB

– Han trakk seg

Løsningen overrasker derfor Adresseavisen-kommentator Birger Løfaldli.

– Hvis jeg hadde fulgt reglene i detalj, ville han i utgangspunktet blitt nektet å gå VM. Men nå har den fått en god kontrakt med store muligheter til å profilere sine sponsorer, sier Løfaldli.

Han får støtte av NRK sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Det ser umiddelbart ut til at Norges Skiforbund mer eller mindre har trukket seg. Vel, Skiforbundet vil ikke kunne bruke langrenns største stjerne i noen markedsføringskampanje denne vinteren. Klæbo vil vise foreningens sponsorer som en del av konkurransen, men utenom dette står han helt fritt til å gjøre hva han vil og kan gjøre det med god samvittighet, understreker Saltvedt.

jps

OVERRASKELSE: NRK sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Skiforbundet trakk seg i dialogen med Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Andre må ha de samme mulighetene

Begge understreker at vedtaket kan by på nye utfordringer for forbundet.

Det er ganske mange utøvere fra andre disipliner som følger med på det som skjer nå. Hvis jeg hadde sittet i Norges Skiforbunds ledelse, hadde jeg ikke kommet til neste helg med et avslappet håndledd, sier Saltvedt.

– Vel, at andre som sier nei til landslaget kan få samme mulighet som Klæbo. Dette setter spørsmålstegn ved hele Skiforbundet og finansieringsmodellen, så dette bør skipresidenten ha en mening om, sier Løfaldli.

NRK har bedt om et intervju med skipresident Tove Moe Dyrhaug, men hun sikter til langrennskommisjonens leder Torbjørn Skogstad.

Lei av grisestempler

I pressemeldingen som ble sendt ut fredag, slår Klæbo fast at det er viktig at folk ikke oppfatter ham som grådig. Han er lei av å bli stemplet som pengefokusert.

– Det verste med forhandlingsprosessen var alle anklagene om grådighet og at det handlet om penger. Samt påstander om at jeg sto opp mot fellesskapet. For du tar helt feil. Det var absolutt ikke et spørsmål om penger. Jeg likte egentlig ikke spredningen av løgner om rettssaken, sier Klæbo.

Løfaldli mener imidlertid at Klæbo har sendt signaler som er basert på nettopp det han tilbakeviser.

– Jeg tror det som skjedde den siste uken har påvirket omdømmet i stor grad. Han kom svært dårlig ut av pressekonferansen onsdag. Han kom med påstander om at han ikke klarte å forklare hvorfor de var berettiget. Han blir oppfattet som en som hele tiden vil mer, samtidig som han snakker om verdier. Det er avdekket, sier Løfaldli.

– Den verdibaserte strategien for Klæbo fungerte ikke særlig bra, istemmer Saltvedt.

GbFjEXMP3B8

FÅR KRITIKK: Haakon Klæbo, Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo lo på onsdagens pressekonferanse, men ikke alle var imponert over tonen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Glad Klæbo

Klæbo er glad for at situasjonen nå er løst og at han kan starte i Ruka i Finland 24. november. Samtidig innrømmer han at det ikke var den typen løsning han forventet.

– Dette var en overraskelse, selv om det var tilgjengelig som tilvalg i vår. Jeg har hele tiden vært tydelig på at jeg vil til VM og håper at dette kan bli en realitet, sier Klæbo om avtalene.

– Dette tilbudet forelå som et alternativ mellom partene senest i mai. Partene valgte imidlertid å gå videre med et alternativ som var en slags hybrid mellom kontrakten for landslaget og den enkle representasjonskontrakten. Her har vi aldri blitt enige, sier leder Haakon Klæbo i pressemeldingen.

Johannes Høsflot Klæbo har personlig friplass i verdenscuppen fram til jul som regjerende verdenscupvinner, og trenger derfor ikke kvalifisere seg til det norske laget.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *