Jevn utvinning eller planleggingskaos? | Oppmerksomhet på omsorg

Nyheter | Sjefredaktøren

27. september

Dette er meningsmateriale

1. oktober, om noen dager, strammes løkka for utleiefirmaer. I hvert fall i store deler av Sør-Sverige, noe som drastisk reduserer antall sysselsatte sysselsatte. Flere regioner forventes å følge etter. Samme dag innføres EUs strengere regler om elleve timers daglig hvile, skriver Michelle Wahrolén, sjefredaktør i Vårdfokus.

Er jeg i Sverige? Den norske pasienten hadde akkurat våknet og trodde han var i landet vårt på grunn av alle de svenske stemmene som kom fra pleiepersonalet rundt ham. Slik er det fortsatt med mange svensker
sykepleiere og annet helsepersonell drar til Norge for å jobbe. Årsak: Det lønner seg godt og de blir satt pris på for sitt arbeid. Ikke noe rart med dette. Vi mennesker søker selvsagt sammenhenger der vi blir verdsatt i både kroner og kredd. Dette er de samme mekanismene som presser mange i dag til å velge å jobbe som sykepleiere.
Så lenge arbeidsmiljøet består som det er, vil det ikke tiltrekke seg nok folk til å søke faste stillinger i helsesektoren.

Men 1. oktober, om få dager, strammes løkka for utleiefirmaer. I hvert fall i store deler av Sør-Sverige: Skåneregionen, Blekingeregionen, Kalmarregionen og Kronobergsregionen reduserer pleiepersonalet kraftig. Flere regioner forventes å følge etter. Samme dag innføres de strengeste EU-reglene om elleve timers daglig hvile. Timingen er ikke helt riktig, sa flere folkevalgte i Helseforbundet, fordi de strengere reglene for hvile krever nye timeplaner. Ledere på arbeidsplasser over hele landet jobber for tiden febrilsk med å sette sammen nye programmer som tar hensyn til tøffere EU-regler. Det gjenstår å se hvordan dette vil fungere i praksis, da det ikke lenger er mulig å sjonglere leiesykepleiere, som var en midlertidig løsning. Vil det virkelig være mulig å tiltrekke direkte fra regionene de som trengs for å bli faste arbeidstakere?

Vil det virkelig være mulig å tiltrekke direkte fra regionene de som trengs for å bli faste arbeidstakere?

EU gjorde Sverige for et drøyt år siden oppmerksom på at tariffavtalen for kommuner og regioner er i konflikt med EUs arbeidstidsdirektiv for døgnhvile. Faktisk har disse reglene vært på plass siden 2007, men det har vært mange unntak. De mer restriktive EU-reglene tjener et godt formål og er positive på lang sikt da de tar sikte på å oppnå balanse i livet. Forskning viser også at konsekvent hvile hele døgnet er svært viktig for å redusere stressrelaterte helseproblemer. Men på kort sikt skaper de nå turbulens, planleggingskaos og angst. Noen har til og med valgt å redusere arbeidstiden for å få livet til å fungere. Hva som er bra for fellesskapet på lang sikt har viktige konsekvenser for den enkelte her og nå. Men hvis reglene brytes, kan det koste Sverige dyrt fordi det kan være et brudd på arbeidstidsloven som gir høye bøter.

Mangelen på kvalifisert personell i regionene og kommunene kan ikke tilskrives ytre forhold. Årsaken er for lave lønnsvilkår og mangler i arbeidsmiljøet, og det er til syvende og sist styringen av politikere som fastsetter regelverket. Det er de som prioriterer. Du fortjener bedre! Som sagt kommer 1. oktober om noen dager. I virkeligheten skjer det ikke noe spesielt den dagen. Men vi vil nok se konsekvensene i nær fremtid.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *