I juni i fjor tok Rickard Noberius over som lege for det svenske landslaget i langrenn. På årsbasis er stillingen ca 50 % men varierer gjennom året med mer arbeid i skisesongen. Resten av tiden jobber han som allmennlege ved Svärdsjö helsesenter utenfor Falun.
Som landslagslege har det allerede vært fokus på å jobbe med energibalansen til skøyteløperne, det vil si å sikre at energiinntaket er høyt nok i forhold til det som trengs for trening og konkurranse på nasjonalt nivå av elite.
– Det var noen kunnskapshull mellom rytterne og i laget og vi brukte mange timer på å få rytterne, lederne og alle med og forstå hva det betyr, både prestasjonsmessig og helsemessig. Det er en bekymring i all utholdenhetsidrett, ikke bare langrenn, sier Rickard Noberius.
Han synes arbeidet så langt har vært vellykket og alles kunnskap har økt.
– Jeg tror dette kan være en av forklaringene på så gode resultater denne sesongen.
Rickard Noberius er selv tidligere eliteutøver og var en del av det svenske landslaget i skiskyting mellom 1996 og 2003. I tillegg til «en haug» med SM-gull og noen topp ti verdenscupplasseringer, er det også blitt til sju verdenscuper.
I løpet av idrettskarrieren, da Rickard Noberius også studerte til fysioterapeut, vokste interessen for fysiologi og helse, noe som førte til at han ble lege. Høsten 2003 begynte han på medisinstudiet ved Uppsala universitet, som han også ble uteksaminert fra fem år senere. AT ble utført i Falun og ble fulgt av ST under narkose og intensivbehandling. Siden i fjor høst har han også vært spesialist i allmennmedisin og har også to år med idrettsmedisin i bagasjen. Når ski-VM går av stabelen i Planica i Slovenia, blir det derfor hans første mesterskap i legefrakk.
– Det er en ny situasjon å være i denne rollen, men det skal bli veldig gøy å kunne støtte løperne og hjelpe dem så mye som mulig.
Under VM skal Rickard Noberius bo på landslaget og være tilgjengelig 24 timer i døgnet for eventuelle medisinske plager.
– Det kan være en infeksjon eller en akutt skade. Jeg vil også ha ulike roller på ledersiden og kunne hjelpe til med løsrivelse og timing. Og som gammel konkurranseløper kan jeg også hjelpe til med å teste skiene ved behov. Bare hjelp der det trengs.
Hva gjør du hvis en medaljeutsatt skiløper våkner med sår hals om morgenen et løp?
– Jeg tar aldri sjanser. Det er ikke verdt det, verken på kort eller lang sikt. Er du uheldig får du myokarditt eller noe annet. Og hvis du har en infeksjon i kroppen din, er sannsynligheten for at du klarer å prestere på topp og få de resultatene du trenger svært liten. I disse tilfellene er det bedre å stoppe for å delta, for eksempel på stafetten to dager senere.
På midten av 2010-tallet ble internasjonal langrenn rystet av flere skandaler. Blant annet ble det avslørt at norske skiløpere inhalerte bordsalt ved hjelp av forstøvere i landslagets wallabus, og skiløpere som ikke fikk diagnosen astma sa at de ble tilbudt medisiner mot astmaen. Spørsmålet om det var doping eller ikke ble mye diskutert og det internasjonale antidopingbyrået WADA strammet inn reglene for bronkodilatatorer.
Rickard Noberius synes det har vært bra at regelverket er strammet inn og sier debatten rundt astmamedisiner har kjølnet seg de siste årene. Samtidig har mange skiløpere astmaproblemer, sier han.
– Det er en veldig vanlig sykdom hos langrennsløpere på grunn av kald luft og hyperventilering. Det gir en slags hyperreaktivitet i luftveiene, så det er mange som har astmabehandling.
Gjør du noe spesielt for å passere ryttere før et mesterskapsløp?
– Nei, det er absolutt ingenting medisinsk som vi overvinner eller prøver å overvinne. Dette å leve i gråsonen er ingenting jeg er inne på. Alt skal være hvitt, som nysnø. Det handler om å prøve å holde seg frisk og spise, trene, sove – bare være uthvilt nok.
Ridelaget kan få mye kjeft om det går galt for rytterne – er det det samme for landslagslegen?
– Den risikoen finnes. Er det medisinske spørsmål er det alltid legen som på en eller annen måte holdes ansvarlig som følger med oppdraget.
Kontrasten mellom jobben som legesenterlege og landslagslege kan virke stor, men den er mindre enn man tror, sier Rickard Noberius, og mener han har stor nytte av spesialiteten i allmennpraksis i sin rolle som landslag. doktor.
– Løpere er som folk flest, med de samme plagene og sykdommene. Å være allmennlege er nærmest en forutsetning for å være en god landslagslege, i alle fall i en utholdenhetsidrett som langrenn. Det er et stort pluss å ha den kunnskapen og tankene om settet som man faktisk har som allmennlege.
Hva fra landslagslegen kan du ta med deg til helsestasjonen og pasientene der?
– For å optimalisere enda mer. Når det gjelder pasienter, prøver jeg å optimalisere helsen med klare kort- og langsiktige mål, akkurat som i nasjonale, men etter pasientens tilstand og motivasjon. Jeg prøver også å optimalisere arbeidsplanleggingen på helsestasjonen så mye som mulig. Som idrettslege kan jeg også bidra med mye fra et idrettsmedisinsk perspektiv. En ganske stor andel av pasientene som kommer til helsestasjonen har idrettsmedisinske lidelser av et eller annet slag, så det er en ferdighet jeg trenger mye.
Til slutt, hvor mange medaljer i det svenske verdensmesterskapet blir det?
– Seks, tenker jeg, og da teller jeg lite. Tre gullvalører og resten blandet.
Les også:
Fra eliteroer til landslagslege
Richard Noberius
Alder: 48 år gammel.
Liv: Falun.
Gjøre: Lege ved det svenske langrennslaget, lege ved legesenteret i Svärdsjö.
Opplæring: Medisin, Uppsala universitet. Spesialist i anestesi og intensiv og allmennmedisin. IOC Diploma in Sports Medicine – en trening i idrettsmedisin hvor det velges ut totalt 40 kandidater hvert år fra hele verden. Også utdannet fysioterapeut.
Favoritt sport: Ski.»Og skiskyting, selvfølgelig«.
Stående eller liggende: Å legge ned. «Vindhastighet og drift trosser nøyaktighet».
Lesning: Helst Mama Mu og Pettson for datteren hennes, pluss idrettsmedisinsk litteratur for meg.
Lytte: Musikk som passer for øyeblikket.
I legevesken på WC: Godt humør, elastisk binding og ekstra energi for løpere.
Lakartidningen.se
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»