Svenske jegere som fikk beskjeden på begynnelsen av sommeren var skuffet: Vinteropptellingen viser at ulvebestanden er redusert til 305 dyr og det svenske Naturvårdsverket har besluttet å stoppe ulvejakten.
Samtidig har norske jegere fått grønt lys til å jakte på sin side av riksgrensen. Fra 1. oktober kan maksimalt 26 ulver avlives utenfor den såkalte ulvesonen og etter nyttårsaften kan tre hele flokker fjernes innenfor sonen.
– Du føler deg skuffet og motløs, sier Tomas Fröman, jeger i Likenäs, nord i Klarälvdalen.
– Ingen av oss ønsker å utrydde ulven, men vi må begrense konsentrasjonen!
Torbjörn Lysfoss fra Norges Trysil er enda mer fornøyd.
– Å leve og sameksistere med savnede ulver påvirker hele samfunnet. Det er veldig viktig å kunne fjerne noen av dem.
Betydelig færre ulv i Norge
Den norske ulvebestanden er bare en tredjedel av den svenske og målet for ulvebestanden er betydelig lavere.
I Norge er det mellom 40 og 60 ulver, mens Sverige har satt et mål på 300 dyr.
I Norge er ulv med unger kun tillatt innenfor den såkalte ulvesonen, det eneste området av landet hvor hele ulveflokker får leve.
Norske miljøorganisasjoner er svært kritiske og har lansert en appell om å forsøke å stoppe jakta innenfor ulvesonen i siste øyeblikk.
Ifølge Arnodd Håpnes i Norges Naturvernforbund truer vinterjakten ikke bare den norske, men også den svenske ulvestammen.
– Når vi skyter ulvene våre så hardt, blir det langt færre dyr som går frem og tilbake over grensen. Det er en trussel mot genetisk variasjon og en kritisk trussel mot stammen i begge land.
Ulike rangeringer i land
Men Miljøverndepartementet er ikke enig i denne analysen. Ifølge statssekretær Atle Hamar er ikke ulvestammen i Norge i fare.
– Det er ikke truet i det hele tatt.
Men hvordan kan så ulike vurderinger gjøres i Sverige og Norge når det gjelder jakt og ulveflokkstørrelse?
– I Norge styrer vi etter Stortingets vedtak og etter Bernkonvensjonen. Sverige følger EUs habitatdirektiv og har en mer EU-kontrollert ulvepolitikk, mens Norge har en friere rolle.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»