Spilleregler er forskjellige i Skandinavia. Mens Sverige selger lisenser til alle som ønsker å jobbe med svenske aktører, prøver Norge å innføre et monopol der kun to statlige selskaper lovlig kan jobbe i landet. Vi spurte en tippeekspert i Sverige, Jonas Weimer, personen bak Bettingstugan.se, hva han synes og hvilke metoder som er best å bruke for å avgjøre spill.
Intervjueren: Hei Jonas, kan du forklare hva som har skjedd med spillmarkedet i Norge de siste to årene?
Jonas: Det har vært mange endringer i Norge den siste tiden. Landet har alltid vært strenge med lisensiering av gamblingselskaper. De tillot kun statskontrollerte selskaper å ha spillelisenser. Disse reglene har eksistert lenge men forskjellen er at før var det lite kontroll og store internasjonale selskaper jobbet fortsatt i Norge, om enn uten lisens.
Intervjueren: Og nå ser vi et skikkelig monopol i Norge, gjør vi ikke?
Jonas: Så snart som. Nå har den norske regjeringen begynt å bøtelegge alle pengespillselskaper som opererer uten lisens, noe som betyr alle unntatt de to statskontrollerte: Norsk Tipping og Rikstoto. Det skaper en dårlig konkurransesituasjon. Så spillere vil ha eksklusive rettigheter med både odds og bonuser. De har ingenting å sammenligne det med. Spillselskaper kan derfor sette mye lavere odds enn det markedet egentlig burde ha eller lavere bonuser. Det må styres av hva spillerne velger. For den norske stat er det bra, men for spillerne er det verre.
Intervjueren: Imidlertid har ikke all ulovlig aktivitet forsvunnet det norske markedetbare store internasjonale selskaper kjent over hele verden slutter å operere i Norge, men små, ofte nyopprettede selskaper som brukerne ikke kjenner til erobrer nå markedet.
Jonas: Aktører ser etter alternativer, etter nye selskaper, og det de kan få nå i Norge er ukjente og stort sett uregulerte selskaper. Det blir et svært usikkert marked også for aktørene. Hvis for eksempel selskaper er basert på Curacao, er det ingen som sjekker at de gjør det rette. Og så får ikke Norge noen skattepenger. Så hvis det fantes et norsk lisenssystem som i Sverige, ville de i det minste kunne skattlegge spillere som spiller der. Men på denne måten kan det hende at noen selskaper ikke betaler pengene til spillerne. Og spillere har ingen steder å henvende seg hvis det er et problem. Det blir ikke engang hyggelig. Slik var det i Sverige før lisenssystemet.
Intervjueren: Kan du beskrive hvordan det var før systemet kom?
Jonas: Da kunne alle spille i alle selskap i hele verden. Noen ganger kan det være et selskap som gikk konkurs og du ikke fikk pengene. Det var ingen regler å følge og spillerne var ikke beskyttet. Det svenske markedet var usikkert da. Selv om du kan gå for store bonuser og lignende. Men du ville ikke ha for mye penger på kontoen, for når du først har tatt dem ut, kan det være et problem, kontoen blir stengt eller noe sånt. Jeg tenker også på spillepausene vi skal ha i Sverige. Nå kan du koble fra hvis du begynner å føle deg avhengig. Du kan sette en grense på beløpet du kan sette inn. Og slike grenser finnes ikke hvis du spiller på selskaper utenfor lisenssystemet. I Sverige er det trolig 102.000 som har ekskludert seg selv fra spillet.
Intervjueren: Tror du det vil forbli slik i Norge eller vil det endre seg?
Jonas: I fjor var jeg på en konferanse på Malta og da snakket vi om Norge. Så et lisensieringssystem er i arbeid, men det kan ta tre eller fem år. Noe må skje, det må kunne reguleres. Selv seriøse bedrifter må ha mot til å presentere seg på det norske markedet. Nå som så mange store selskaper har forlatt landet, kommer det ikke til å bli bra. Derfor er jeg helt overbevist om at noe som i Finland, Sverige eller Danmark vil skje.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»