Statsminister Jens Stoltenberg etterlyste en forsonende tone etter forbrytelsen.
– Det foregår en normal politisk debatt i Norge og dette er positivt. Det er en del av vårt demokrati. Men det har også skjedd endringer, sier Jens Stoltenberg i dag om hvordan klimaet i debatten har endret seg.
– Den første er at jeg tror vi alle er mer bevisste nå på at vi aldri skal dømme en hel befolkningsgruppe på grunn av hva enkeltpersoner gjør. Å vise mer toleranse og forståelse er den viktigste endringen, sier han.
Men det er de som mener det at den politiske debatten fortsatt er svært opphetet. SSU-president Gabriel Wikström har nære kontakter med Norge.
– De norske sosialdemokratene hevdet, i hvert fall under den norske valgkampen, at debatten, eller tonen i debatten, var blitt mykere. Men under mitt besøk i den norske valgkampen ble jeg ganske sjokkert over tonen og måten de snakket om innvandrere på, hvordan de identifiserte dem som et kollektivt problem. Været kan ha blitt mildere enn før 22. juli, men det var fortsatt ekstremt kaldt i forhold til svenske forhold, sier han under et besøk i Oslo.
– Jeg synes stemningen som var etter 22. juli er å avta litt. De vender tilbake til klimaet med enda mer bitter debatt som eksisterte før 22. juli.
Mange i samfunnsdebatten tror det at tonen faller inn i samme spor igjen. Det er frykt for at hatefulle ytringer kan bidra til farlige holdninger, som i tilfellet med Breivik.
Den norske journalisten Azka Baig, av pakistansk opprinnelse, beskriver hvordan muslimer igjen blir stilt til ansvar som gruppe i offentlig debatt.
– Det er så retorisk at «nå er det på tide å stille krav, nå må vi ha mot til å møte den debatten vi ikke tør å møte». Vi er for snille med dem. Muslimer er en gruppe som ikke kan tilpasse seg samfunnet, sier journalist Azka Baig.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»