Inflasjonen i Sverige har nådd rekordhøye de siste månedene, men ser nå ut til å være snudd.
Inflasjonsraten for konsumprisindeksen, eller endringen fra samme måned i fjor, nådde 8 prosent i juli, ifølge nye data fra Statistisk sentralbyrå (SCB) som ble offentliggjort fredag morgen.
I juni steg inflasjonen til 8,5 %, en rekord. Fredagens kunngjøring betyr derfor en nedgang.
– Lavere strøm- og drivstoffpriser har bidratt til fallet i inflasjonsraten for første gang siden januar, sa Carl Mårtensson, prisstatistiker i SCB i en pressemelding.
For tidlig å trekke konklusjoner
Matvareprisene fortsetter imidlertid å stige, hovedsakelig grønnsaker, melk, ost og egg, skriver SCB.
Robert Bergqvist, seniorøkonom i SEB, var ikke overrasket over kunngjøringen.
– Vi forventet at han skulle trekke seg. Det handler mye om energipriser, som er en komponent som beveger seg opp og ned, sier han.
Ifølge Robert Bergqvist er det for tidlig å trekke konklusjoner ettersom verdensøkonomien krymper og mye kan skje med energiprisene.
– Vi tror inflasjonen vil ligge på rundt 10 % ved utgangen av året.
«Med inflasjonen følger renteøkninger»
I september kommer neste rentemelding fra Riksbanken. Selv om juli viste en nedgang i inflasjonen, tror ikke Robert Bergqvist at renteøkningene stopper opp.
– Med inflasjonen kommer renteøkninger.
– Vi har en styringsrente i dag i Sverige på 0,75 %. Det er ikke mye.
Han mener det vil være nødvendig for Riksbanken å fortsette å heve den offisielle renten.
– Vi ligger nok på to prosent, som er et normalt nivå for styringsrenten, sier han.
«Lettelse i Sverige»
I USA, hvor inflasjonen har vært høy over en lengre periode enn i Europa, var inflasjonen i juli også lavere enn ventet og viste en årlig rate på 8,5 prosent. Det er en nedgang fra 9,1 % i juni.
På den annen side ble det presentert rekordhøye inflasjonstall i Norge og Danmark onsdag. Norges årlige inflasjonsrate ble målt til 6,8 % i juli og Danmark registrerte sin høyeste årlige inflasjonsrate siden 1983 – 8,7 %.
– Det er en lettelse i Sverige. Vi hadde det tidligere denne uken med Norge og Sverige. Men det som påvirker aksjemarkedet er det som skjer i USA, sier Robert Bergqvist.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»