21. januar brente den radikale høyreekstrem provokatør Rasmus Paludan Koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm.
Aksjonen ble fulgt av protester i flere muslimske land og det høyeste universitetet for sunnimuslimer, al-Azhar-universitetet i Kairo, Egypt ba om en global boikott av svenske produkter.
Men så langt ser det ut til at boikottoppfordringene ikke har hatt noen effekt. I hvert fall ikke i landet som Rasmus Paludans koranbrenning var rettet mot. Dette viser et rundskriv Arbeidet gjort for svenske selskaper som opererer i Tyrkia.
Ikea og Essity merker ikke boikotten
«Det raske svaret er at det er for tidlig å si, men vi har ikke fått noen informasjon om reduksjonen i antall besøkende til varehusene», skriver Ikeas kommunikasjonskontor i Arbetet.
Hygieneselskapet Essity — med merker som Libresse, Tena og Tork — har heller ikke merket noen reduksjon i salget.
Sandvik industrikonsern har drevet virksomhet i Tyrkia siden 1966 og selger hovedsakelig til andre selskaper.
«Vi har selvfølgelig fulgt med på nyhetsstrømmen kontinuerlig, men vi har ikke merket noen påvirkning fra vår side for øyeblikket», skriver Sandviks pressetjeneste.
Kontanthåndteringsselskapet Loomis driver rundt førti lokasjoner i Tyrkia.
– Vi har ikke vært berørt av de siste hendelsene, men vår virksomhet går som normalt, sier personalsjef Mårten Lundberg.
«Økt risiko» etter brenning av Koranen
Den svenske ambassaden i Tyrkia har advart om en «økt risiko for hendelser mot svenske interesser» og svensker som oppholder seg i landet «rådes å være mer årvåkne og forsiktige».
Loomis har rundt 1200 lokale ansatte, men ingen svenske ansatte med base i Tyrkia.
– Imidlertid besøker svenske støttefunksjoner til og fra våre ulike land. Det er klart det gjøres avveininger hvor UDs anbefalinger nå skal følges, men vi har ikke drastiske tiltak som innreiseforbud, sier Mårten Lundberg.
Svenske selskaper godt etablert i Türkiye
Ved Business Swedens halvstatlige kontor i Tyrkia følger handelssekretær Edin Erkocevic aktivt utviklingen. Foreløpig er det ingen tegn til at svenske selskaper er rammet.
– Det betyr ikke at det ikke kan være selskaper som har vært berørt, men av selskapene vi har vært i kontakt med er det ingen som har antydet at deres drift har vært berørt, sier han.
– Det er viktig å huske på at svenske selskaper i denne delen av verden er godt etablert, både i landene de opererer i og i lokalsamfunnene.
Rasmus Paludans Koran i brann
21. januar brente den radikale høyrepolitikeren Rasmus Paludan koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Paludan har lovet flere koranbrenninger dersom Tyrkia ikke godkjenner Sveriges søknad om å bli med i NATO.
I Türkiye har brenningen av Koranen skapt stort sinne. President Recep Tayyip Erdoğan kalte handlingen «en hatkriminalitet». Tyrkiske ministre sa at hendelsen reduserte Tyrkias muligheter for å slippe Sverige inn i militæralliansen. Utenfor det svenske konsulatet i Istanbul brant sinte demonstranter det svenske flagget.
Land som Saudi-Arabia, Jordan og Marokko har offisielt fordømt handlingen. Det afghanske Taliban har oppfordret regjeringen til å straffe Paludan. Protester i Pakistan og Indonesia samlet tusenvis av deltakere.
Egypts innflytelsesrike al-Azhar-universitet i Kairo har oppfordret muslimer over hele verden til å boikotte svenske produkter og selskaper. «Ingenting er hellig for dem bortsett fra overflod, produksjon og forbruk», skrev universitetet i samtalen.
Når den danske avisen Jyllands Posten i 2005 publiserte han en serie karikaturer av profeten Mohammed som oppfordret al-Azhar til å boikotte danske produkter. Da ble meierigiganten Arla rammet redusert salg og ble tvunget stenge sin fabrikk i Saudi-Arabia.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»