Et symbol. Det er det de har blitt, ti år etter å ha overlevd det mest voldelige angrepet på norsk jord siden andre verdenskrig. 14. oktober kom Tonje Brenna (34) og Jan Christian Vestre (35) inn i regjeringen til sosialdemokraten Jonas Gahr Støre, valgt i september. Synlig rørt sa statsministeren sin mening «stolthet» så dem bli med på laget hans og la merke til at «Ti år senere kan vi si at demokratiet har vunnet.»
Den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna erkjenner at hennes utnevnelse og utnevnelsen av Jan Christian Vestre utgjør «Et sterkt bilde av terrorismens fiasko». For husk, den 22. juli 2011, da Anders Behring Breivik detonerte en bombe foran den da Labour-ledede regjeringsbygningen, da angrep den høyreekstreme terroristen League of Young Labour (AUF) sommerleir på øya Utøya, «Hans mål var å slutte å rekruttere til Arbeiderpartiet».
Hjemsøkt av spøkelser
Den nye næringsministeren Jan Christian Vestre kunne 14. oktober ikke la være å tenke på det fraværende: «Da vi kom ut av audiensen med kongen og vi befant oss foran slottet, så jeg på Tonje, forteller. Og jeg tenkte, der har du det, det er oss to, men det kunne vært hvem som helst. Jeg begynte å tenke på de andre, så talentfulle, som ble brutalt myrdet. De kunne også ha blitt ministre, hatt suksess i næringslivet, eller til og med hatt vanlige jobber. De ville ha stiftet familier. » Disse spøkelsene, som hjemsøker dem, er aldri langt unna.
Som mange politiske ledere i Norge startet Jan Christian Vestre og Tonje Brenna sin karriere i sitt partis ungdomsbevegelse. Hver politisk formasjon har sin egen. Med sine 14 000 medlemmer er AUF størst. Barnehager av talent, disse organisasjonene fungerer også som idébokser for partier, som konsulterer dem og ikke unnslipper kritikken, hvis unge mennesker føler at deres eldste ikke går langt nok i å forsvare partiets verdier og gjennomføringen av en tilstrekkelig ambisiøs politikk.
Tonje Brenna var i 2011 generalsekretær i AUF. Jan Chistian Vestre var utnevnt til å lede bevegelsen. Tidligere president i Norsk Elevlag, jobbet som rådgiver for Stortinget. Når de snakker om sitt engasjement, fremkaller de to unge statsrådene drømmen om en «Egalitært samfunn», den «Internasjonal solidaritet», den «kjempe mot rasisme»… Alt Anders Behring Breivik avskyr.
Du har 65,04% av denne artikkelen å lese. Resten er kun for abonnenter.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»