Hvordan snakker du om vanskelige temaer? Det svenske skiforbundet lanserer trening for bærekraftige utøvere

Det svenske skiforbundet har som mål å være et forbilde for all idrett og gi utdanningsmuligheter som øker kunnskap og forståelse for hvordan aktive utøvere opprettholder både fysisk og psykisk velvære. Et første steg var lanseringen av manualene The sustainable skier og The sustainable atlete. Begge dreier seg om hvordan idrettsutøvere kan strebe etter en bærekraftig energibalanse og reiser spørsmål om for eksempel spiseforstyrrelser, stress, overtrening, mangel på søvn og symptomer knyttet til kvinnelige og mannlige hormoner.

Den bærekraftige skiløperen var den første og ble født fra et forskningsprosjekt om Mittuniversitetets idrettsutøvere, utført av blant annet Martina Höök, PhD-student og trener for landslaget i langrenn. Höök skrev The Sustainable Skier basert på hennes egne langrennsopplevelser sammen med kostholdsveileder Emma Lindblom og psykolog Emma Forsén Mantilla. Denne har siden blitt utviklet til en annen manual med navnet Den bærekraftige idrettsutøverenen modifisert versjon med et bredere mål som henvender seg til alle idrettsutøvere.

– Det er på tide å begynne å snakke om det ingen tør å snakke om. Trenere og aktive mennesker diskuterer altfor sjelden psykiske lidelser, stress, mangel på energi, spiseforstyrrelser eller menstruasjonssyklusrelaterte problemer og symptomer – viktige temaer som betyr mye for generell helse og ytelse, sier Martina Höök.

Helsekunnskap og samtale må øke

Mittuniversitetets forskning viser at både kunnskap og kommunikasjon om helserelaterte temaer må øke både blant aktive idrettsutøvere og deres menneskelige ressurser. Det er nødvendig å fremme langsiktig treningsglede og velvære blant idrettsutøvere i alle aldre.

Begge manualene er derfor rettet mot utøvere, ledere, foreldre og foresatte/foreldre.

– Dette er et arbeid som egentlig aldri gjøres men er i stadig utvikling, men med manualene har vi en god plattform å bygge videre på og formålet med forbundet er å aktivt jobbe med helse og velvære til utøvere, på alle nivåer og kl. alle nivåer, for å skape den bærekraftige skiløperen, avslutter Höök.

Et eksempel på bakenforliggende årsaker som kan skape problemer med blant annet energinivået kommer fra fikseringen av kroppen som er en del av hverdagen til mange unge. Det stilles grunnleggende krav til hvordan folk skal se ut, spise og trene, og det er en risiko for at spesielt unge tar opp trender som ikke er sunne. Noen av disse trendene har vist seg å være direkte farlige for en eliteidrettsutøver eller lignende trainee.

Tidligere langrennsstjerne Charlotte Kalla ønsker dialogen velkommen og synes det er bra at det nå finnes kilder til så mye kunnskap å formidle til unge idrettsutøvere.

– Tenk om jeg ikke hadde vært så karbostressa og unnet meg mykere smørbrød, og ikke trodd stekebrød var den eneste måten, sier tidligere elitelangrennsløper Charlotte Kalla.

Manualene nå som opplæring

I tillegg til de fysiske (digitale) manualene er det nå to kurs med samme navn: Den bærekraftige skiløperen og Den bærekraftige idrettsutøveren. Treningene er digitale og tilgjengelige for alle via det svenske skiforbundets IUP treningsplattform.

Den bærekraftige skiløperen er et treningskurs rettet hovedsakelig mot langrennsløpere i alderen ca. 13 til 20 år. Den er basert på manualen med samme navn som ble lansert i 2022 og hvis innhold fokuserer på kroppens utvikling, energinivå og påvirkning fra miljøet.

Utdannelsen Den bærekraftige idrettsutøveren retter seg mot alle som jobber i foreninger og klubber, uavhengig av rolle. På samme måte er denne opplæringen basert på manualen Den bærekraftige idrettsutøveren og fokuserer blant annet på utvikling av idrettskroppen, energi, måltidsinnhold og påvirkning fra miljøet. Det fremhever også hvordan vi kan åpne opp dialogen om disse vanskelige temaene.

Formålet med manualene og opplæringen er å hjelpe trenere, foresatte/foreldre og aktivister med å finne måter å snakke om disse temaene på. Det svenske skiforbundet håper det på sikt vil redusere risikoen for at aktive mennesker lider av for eksempel energimangel med potensielt alvorlige konsekvenser.

Det går fint an å gjøre treningen alene, men anbefalingen er å gjøre det som en felles aktivitet i treningsgruppa eller foreningen. På kursene er det veiledninger med spørsmål for gjennomføring av gruppesamtaler. Dette er fordi det å snakke med andre og reflektere skaper et klima med dypere læring og sunn diskusjon i gruppen.

Gjør treningen her:

https://utbildning.skidor.com/ Link til annen nettside, åpnes i nytt vindu.

Manualene:

Den bærekraftige skiløperen

Den bærekraftige idrettsutøveren

Her kan du lese mer om Skiforeningens kurs:

https://www.skidor.com/for-foreningar/utbildning Link til annen nettside, åpnes i nytt vindu.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *