Mange – eller i alle fall noen – av dere husker barnerimet «Hvilken dag er i dag», foreviget gjennom Portveien 2-serien på NRK en gang i Vegard Ulvangs telling.
Forhåpentligvis er Johannes Høsflot Klæbo en av dem som husker og nynner. Og du vet alltid svaret.
Til neste vinter handler det om å huske hvilken ukedag det er for de beste langrennsløperne i verden.
Klæbo går inn i noe som bare kan beskrives som en slags skischizofreni, der Klæbo på papiret blir en langrennsversjon av Dr. Jekyll og Mr. Hyde.
Dr. Høsflot og herr Klæbo
Han er den trofaste Dr. Jekyll under konkurransehelgen, fra torsdag ettermiddag til cirka søndag, hadde han på seg landslagsdrakten med norsk flagg og merkene til de godkjente sponsorene.
Her blir alt smil, klapp på skuldra og seiersklemmer fra og til lagkameratene. Alle vil være sammen med Klæbo.
De skulle bare ønske han var på landslaget.
Det blir absolutt ikke neste sesong.
Så han får gjøre hva han vil, i alle fall hva Skiforbundet angår, fra han er ferdig med rennet til han er klar for ny verdenscuphelg.
Skiforbundet har skapt et monster. Uten å skjønne hva de faktisk gjorde.
I praksis betyr det at fellesskapets Mr. Hyde kan dukke opp fra søndag kveld til torsdag middag, med variasjoner.
På de dagene kan Klæbo ha på seg de klærne han vil og vise frem akkurat de sponsorene han foretrekker, uavhengig av om de er i direkte konkurranse med det lokale skiforbundet.
Bryr du deg om hovedsponsor Sparebank1 under oppvarmingen i Davos, kan du annonsere din DNB-aksjesparing fra det øyeblikket du forlater ankomsthallen på Værnes.
Hvis han drikker Isklar i området som ankommer Dobbiaco denne helgen, kan du legge ut bilder av ham som drikker Monster når som helst mellom mandag og torsdag.
Og mens Klæbo tygger opp Mellombar og viser frem Norgesgruppens Eldorado-merke på Lillehammer søndag, kunne alle Rema-butikker på mandag fylles med pappfigurer av langrennsstjernen, og minner kundene på hvor bærekraftige Solvinge-produkter i kjøleskap er virkeligheten svært nær din. deig.
Som ingen kan svare på ennå, eh, hvor Rema-butikkene skal gjøre pappfigurer hellige.
Men det er stor sannsynlighet for at Reitangruppen har en plan for dette også.
Vel, åpenbart har Johannes Høsflot Klæbo faktisk helt andre ting å bruke tiden sin på enn å dele ut smaksprøver på Rema på Lade.
Som trening og restitusjon.
Men dette er deg Mulighetene og ikke mindre viktig frihet Johannes Høsflot Klæbo føler det nå.
Altså fra mandag til torsdag.
Og det som er enda mer bisarrt: alt dette skjedde uten at Klæbo noen gang spurte.
Lex Northug
Noe har gått galt for Skiforbundet, uten at noen er villige til å innrømme hva.
Den mest omtalte landslagssplittelsen i nyere tid kom da tidenes største langrennsstjerne, Petter Northug, gjorde det utenkelige i 2013. Northug var en så stor stjerne at de endte opp med å bli enige om hvor han skulle representere den. landslag i løpet av vinteren, inkludert 24 såkalte fridager, og ellers gjøre hva han vil.
Frykt for fremtiden for hele landslagsmodellen, som mange mener Norges konsekvente suksess har bygget på i flere år, har følgelig gjort regelverket strengere.
Dette gjelder særlig den såkalte «regelen om forpliktelser som følger av nasjonal rett», innført i 2014.
Regelen som ville spare hele fellesskapets finansiering gjennom den nasjonale modellen.
«Ryttere som har avslått et tilbud om å delta på NSF-landslaget vil ikke bli valgt av NSF til å representere NSF i konkurranser i sesongen tilbudet om plass på landslaget gjelder, med mindre det foreligger særlige forhold.»
De «spesielle omstendighetene» er nøkkelen her.
En helt åpenbar og snever unntaksparagraf.
Som nå uansett har kommet i bruk.
For dette er det eneste som kan rettferdiggjøre at Skiforbundet gjør som det gjorde.
Helt spesielle forhold i Skiforbundet
Under møtet i NSFs øverste organ, Skistyret, i april ønsket langrennskomiteen å fjerne dette unntaket, av ukjent årsak. Men det ble avvist av flertallet i rådet.
Skipresident Tove Moe Dyrhaug ignorerte imidlertid regelen da hun forlot det samme møtet forsikret NRK om at Johannes Høsflot Klæbo, som nettopp hadde sagt nei til landslaget, fortsatt ville kunne gå VM. Uten å spesifisere hva de spesielle omstendighetene var, kunne ingen andre fullt ut se deres eksistens.
Det samme gjorde langrennsdirektør Espen Bjervig i praksis da han i oktober sa til NRK at Klæbo ville ha en ordinær representasjonsavtale.
Og det er derfor på sin plass å gjenta at Klæbo selv aldri hadde bedt om noe slikt.
Klæbos parti mente de forhandlet frem en mye mer restriktiv avtale enn dette.
Fordi Klæbo hadde sagt nei til landslaget og måtte komme til enighet med forbundet. Jeg tror.
Og fortsatt var det ingen som forsto de spesielle omstendighetene som gjorde en slik avtale mulig.
Bare noen måneder senere gir leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, endelig NRK en forklaring på hvilke «særlige forhold» som ga Klæbo unntak:
– Johannes ønsket å gjennomføre et annet møteprogram enn resten av teamet, knyttet blant annet til høyde og ønsket derfor å være sammen i begrenset grad med de andre under møtet. Den transnasjonale komiteen fant dette som tilstrekkelig grunn til å gi unntakene tillatt i NSF-regelverket.
Skogstad forteller her om en løper som inntil i fjor hadde et eget program med over 100 dager i høyden. Innenfor landslaget.
I år er det enda færre, men de må likevel regnes som «særlige forhold», etter den daværende regelen lagret den nasjonale modellen.
Med all respekt er det vanskelig å se at de faktisk tror på det de sier.
Trolig har mange utøvere fra andre grener av forbundet det samme.
Hvis dette er alt du trenger, er du ikke langt unna en så gunstig løsning for de som ønsker det.
Skifte av scene på søndag
Nå skal snart avtalene for neste sesong mellom Norges Skiforbund og Johannes Høsflot Klæbo formelt signeres. Det vil være skjæringspunktet når han går på og av flyet, som i de fleste tilfeller vil ta ham videre hjem fra helgens verdenscuprenn.
Et sted, i mange tusen fots høyde, kunne flyets intetanende passasjerer da være vitne til et spektakulært sceneskifte mellom landslagsrepresentanten og sivile Klæbo.
Et veldig raskt klesskift i et trangt flytende toalett før ankomst Værnes.
På mange måter symbolsk for en slags supermann som krysser landet.
Selv om du tenker på fargen på trikoten sammenlignet med originalen – shvis du ønsker å være perfekt tilpasset, ta turen rett til Rema a Lade for å dele ut prøver av bærekraftig norsk kylling.
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»