Kinesiske Huawei signerte 20 patentlisenser i USA og EU i fjor. Det er en inntektsmulighet at boikotten mot Huawei ikke har stengt.
I 2019 begynte kinesiske Huawei å bli overført fra EU og amerikanske telekommarkeder. EU og USA følte at telekommunikasjonssystemet falt i hendene på Kina og vurderte – med rette eller urett – at det var et problem og at det bare kunne løses ved å ofre det frie markedet.
Men det er én trøst igjen for Huawei, og det er lisensinntekter. Det ville være vanskelig for EU og USA å argumentere for at Huaweis inntekter i seg selv ville true kongedømmets sikkerhet.
Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei sa i fjor vår at patenter var noe selskapet forfulgte i selvforsvar, men at fokuset var nå på inntektsgenerering.
Det er mindre og mindre å forsvare. Det er ikke mulig å bremse Huawei med lisenskrav, hvis Huawei allerede sitter fast i ett marked. Så nå er grunnleggerens offentlige instruks til sine IP-advokater «gjennom rimelige priser for å generere en tilstrekkelig avkastning på Huaweis FoU.»
Havnen har paradoksalt nok gitt Huawei en god forhandlingsposisjon. Ettersom Huawei er ekskludert fra kontrakter med ulike EU-land, reduseres områdene hvor Huawei må krysslisensiere og pengene flyter i stedet bare i Huaweis retning. Året 2021 var det første året noensinne at Huaweis IP-inntekter oversteg IP-utgiftene.
Likeledes har Huawei i utgangspunktet en god forhandlingsposisjon ved konflikter. Motstanderen har mindre og mindre å true. Med dommer og jury på sin side, kan Huawei legge et stort press på motvillige lisenshavere.
Men det er åpenbart akkurat her ting går galt: EU- og amerikanske domstoler er ikke på Huaweis side. En amerikansk senator prøvde det omvendt, i 2021 tilsier at Huaweis muligheter til å samle lisensinntekter i USA ville være begrenset.
Men foreløpig kan pengene til lisensen komme. I løpet av 2022 har Huawei signert 20 lisensavtaler i Europa og USA. Nytt og utvidet. Det er SCMP-journalen som holder oversikt.
På slutten av året fornyet Huawei for eksempel 2017-lisensavtalen med Nokia. Det er ikke offentliggjort noen frister.
Lisenshaverne er ikke bare teleselskaper, men også bilprodusenter som BMW, Mercedes-Benz og Audi, til sammen 15 som skal produsere like mange millioner biler med lisensiert Huawei-teknologi.
Det er ikke unikt for Huawei som jager bilprodusentenes lisensavgifter. Det er en konsolidert taktikk, for eksempel i Avanci-patentkartellet.
«Det er flott å se at teknologien vår hjelper bilindustrien og andre vertikaler med deres digitalisering,» sier Alan Fan, IP-sjef hos Huawei.
Lisenspengene går direkte inn i Huaweis forskning og utvikling, lover han.
Andre bransjer foruten telekommunikasjon er i ferd med å begynne å motta lisensregninger for telekommunikasjonsteknologi. Avanci har forsiktig begynt å behandle det stadig voksende IoT-markedet, og hvorfor skulle ikke Huawei følge etter?
I løpet av de tre årene fra 2019 til 2021 mottok Huawei 1,3 milliarder dollar i patentlisenser. I tall har Huawei flest 5G-patenter – 110 000 i 45 000 husstander – selv om konkurrenter kan peke på forskning som hevder Huaweis patenter er av lavere kvalitet.
I 2021 hadde Huawei en total omsetning på 100 milliarder dollar. Boikotten reduserte inntektene med 29 prosent, og avbrøt dermed en stadig voksende trend.
Det antas at årets omsetning vil gå ned med ytterligere en tidel. Omsetningen er fortsatt tre ganger så stor som Ericsson og fire ganger så stor som Nokia, men Huawei er aktiv på mange flere områder.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»