Her kan du feire nasjonaldagen

Siden 1893 har vi feiret Sveriges nasjonaldag for å minnes valget av Gustav Vasa til konge i 1523 og regjeringsformen i 1809. Det ble offisielt Sveriges nasjonaldag i 1983, tidligere kalt Sveriges flaggdag.

Frem til 1983 ble nasjonaldagen kalt Svensk flaggdag. Foto: TT

Inspirert av våre naboer Danmark og Norge, har vi også tatt ansvar for å feire nasjonen vår. I dagevis kom det ulike forslag, men så hendte det at Artur Hazelius, grunnlegger av Nordisk museum og Skansen, arrangerte vårfest. Den siste dagen av feiringen falt 5. juni, som han definerte som en «nasjonal høytid for å feire våre historiske minner i morgen, tirsdag 6. juni».

Og siden 2005 er nasjonaldagen offisielt en helligdag.

Feiring i hele regionen

For de som vil feire og er i Stenungsund, foregår festen i Kulturhusparken. Fra klokken 15 blir det musikk, taler og sang.

Barna kan prøve seg på ansiktsmaling, tautrekking og sjakk. Det blir også kake til de sultne.

I Nolhaga Park i Alingsås blir det musikk, is og underholdning. Litt nærmere Gøteborg, i Partille, i Stadsparken feires nasjonaldagen. Det blir lek, magi og sang ved Idol-toer Hanna Ferm. Der er også nye svensker velkommen.

– Det blir en vakker dag hvor du kan gå ut, gå tur, slappe av og sosialisere. Det blir en gledens dag, sier kulturkoordinator Maria Dahl som jobber i Partille kommune.

Er det viktig å feire nasjonaldagen?

– Ja, det tror jeg absolutt, det blir en følelse av fellesskap og stolthet. Og la oss tenke på landet vi bor i og alt som er bra. Spesielt også når vi har flere nye svensker her.

Litt lenger unna Partille, ved Hammarkulletorget, arrangeres flaggheising, folkedans og underholdning ved Cirkus Unik, Burnsteinorkesteret og et storband fra Angered kulturskole. Og i Orust-skjærgården skal det avfyres to 1600-tallskanoner for de som ønsker en mer festlig markering.

I Västraparken i Kungälv går et flagget tog til Fästningsholmen klokken 13.30. I Fästningsparken fortsetter festen med forfatteren Björn Ranelid og underholdningen med elevene på Mimers hus. Til stede er også den svenske kokken Louise Johansson, musikalartisten Peter Johansson med band og Vikingarnas paradeband med drilljenter.

Statsborgerskapsseremoni i Slottsskogen

Den årlige statsborgerskapsseremonien i Gøteborg arrangeres i Slottsskogen. En invitasjon ble sendt til 4 903 nye borgere i Gøteborg som fikk svensk statsborgerskap i 2017. De nye svenskene kom fra 140 land i år. De fleste kommer fra Bosnia-Hercegovina, Etiopia, India, Irak, Iran, Makedonia, Polen, Somalia, Storbritannia, Syria, Thailand, Tyrkia og flere land. Musikk, taler og danseleker tilbys ved den store dammen.

For de som er sultne på festival, finner den nye musikkfestivalen Garden sted i Trädgårdsföreningen.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *