Norges høyesterett slo i forrige uke fast at landets største vindpark bryter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fordi vindturbinene blokkerte reindriften i området. Ifølge kjennelsen er tillatelsen gitt av norske myndigheter på tidspunktet for byggingen av vindturbinene ugyldig. Hva som nå skjer med de 151 vindturbinene er uklart, men de kan trenge er skutt ned.
Den grønne overgangen er ikke alltid lett. Utbygging av vind- og vannkraft er viktig for å få til et fornybart energisystem. Samtidig kan de gi opphav til komplekser og innkamper infisert når naturen utnyttes. Den kanskje mest infiserte konflikten av alle finner nå sted i Norges Trøndelag.
Saken gjelder to vindparker i Roan og Storheia som norske myndigheter ga tillatelse i 2013 A. Det er investert milliarder i prosjektet og årlig energiproduksjon er aktiv 1900 GWh, som betyr strøm til rundt 760.000 elbiler. Men området der vindparkene ble plassert har samene brukt som vinterbeiteområde siden 1500-tallet, som tok slutt da vindturbinene ble bygget.
Da vindturbinene ble bygget i 2018 utvidelsen av FN ble kritisert fordi det kom frem hvordan samenes rettigheter ville blitt krenket. Reineierne tok saken for retten, der den norske stat vant frem forrige uke. Hva som nå skal skje med de 151 vindturbinene er uklart, da dette er et unikt tilfelle så langt.
Reindriftsutøvere vil kjempe for at vindturbiner skal rives, sier advokat Eirik Brønner, som representerer samene. NRK:
Utgangspunktet vårt er at de (journ.anm vindturbiner) ikke kan holde seg der. Det er ikke mulig å installere en vindturbin uten tillatelse. Høyesterett har nå konkludert med at denne fullmakten er ulovlig. Hvis du da lar vindturbinene være i fred, betyr det at du gjør det uten lovlig tillatelse.
En av Norges største miljøorganisasjoner, Naturvernforbundet, er også positiv til dommen og tror den forhåpentligvis vil gi seg utslag i fremtidige saker der naturen i Sápmi står i fare for utnyttelse.
Du kan ikke stjele vinterbeitet fra reinflokken. Nå er det satt en ny skillelinje som vil ha stor betydning for alle saker som gjelder vindenergi og for andre saker som gruvedrift og gruveavfallsdumping. Det er virkelig en gledens dag, sier Kjell Derås, president i Naturvernforbundet NRK.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»