En direkte sammenligning av pensjonsalder rundt om i verden er vanskelig. For eksempel er det ikke bare pensjonsalderen som betyr noe, men også hvor sjenerøse pensjonsutbetalingene dine er.
I noen tilfeller, som for eksempel Sverige, refererer det vi vanligvis omtaler som pensjonsalderen til alderen når alle ytelser blir tilgjengelige. Svensker kan få generell pensjon fra fylte 63 år, men garantipensjon, inntektstillegg og botillegg først ved fylte 66 år.
I noen land på listen – som India, Indonesia og Colombia – jobber flertallet i den uformelle sektoren. Selv om pensjonsalderen er lav, er det derfor et mindretall som faktisk mottar pensjon.
I andre land jobber man lenger enn nødvendig for å ha rett til pensjon. I Sør-Korea er pensjonsalderen 60 år, men gjennomsnittlig arbeidstaker går først av med 65,3 år. I tillegg jobber sørkoreanere 1 915 timer i året, sammenlignet med 1 444 timer i året for svensker.
Tyrkia avskaffet nylig den generelle pensjonsalderen. Siden januar 2023 er imidlertid pensjonskravet 25 års heltidsarbeid for menn og 20 år for kvinner. Flere andre land bruker lignende systemer.
Det er også spørsmålet om hvor mye tid som er igjen etter pensjonering. I 2021 kan gjennomsnittssvensken forvente 20,5 års pensjonisttilværelse. Tilsvarende tall i Indonesia var 12,3 år.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»