I fjor vår bestemte han seg råd i Grästorp for å heve skattene for noen av politikerne, inkludert Kent Larsson. I dag har han 90 prosent av stortingslønnen, etter nyttår vil han ha 100 prosent, det vil si 71.500 i måneden basert på dagens beløp. Dette vil være en økning på over 7000, sannsynligvis mer, per måned.
– Ja, så dette er en avgjørelse som ble tatt i vår. Og det er at vi tilpasser oss mange andre kommuner, slik at vi havner på noenlunde samme nivå, sier Kent Larsson (M) i Grästorp.
Samtidig er det ikke mange arbeidere som får en slik lønnsøkning før nyttår. Hva med dette, hvis du sammenligner?
– Nei, men sånn er det i mange forskjellige jobber rundt om i landet. Det er forskjellig lønn for forskjellige ting. Så det er nok litt vanskelig å argumentere fra det aspektet.
Tror du det kan forbli i borgernes øyne?
– Det kan han absolutt. Men jeg tror også det er mange som kan være sympatiske, sier Kent Larsson (M).
Etter Norrtäljes En kraftig økning i politikerhonorarene ble notert forleden, hvor for eksempel byrådslederen ville få en skatteøkning til 110 000 SEK – en økning på over 20 000 SEK i måneden – noe kommunen nå er pensjonert, så Ekot har hatt endringene over 200 kommuner i Sverige gjør i sine godtgjørelsesreglene før årets slutt.
Og blant dem Ekot gikk gjennom, er det ingen som har tatt en beslutning om en slik økning som Norrtälje så for seg. Men det er flere kommuner som øker politikernes honorarer mer enn den vanlige årlige økningen. Disse økningene er stort sett vedtatt før valget.
Formann i kommunestyret i Bromölla, Åstorp, Upplands-Bro og Arboga får alle en lønnsøkning på minst 7.000 i måneden. Også Hallstahammar og Karlsborg – og i Laholm øker kommuneoverlegen med 10.000 i måneden.
Statsviter Erik Wångmar ved Linnéuniversitetet sier det riktignok kan være at mange politikere i landet har fått for lave skatter, men mener kommuneinnbyggere fortsatt kan slå tilbake.
– Hvis man allerede er høyere eller på samme nivå og så øker skattene så mye i en situasjon hvor kommunene kan bli nødt til å gjøre så harde sparetiltak, så er det ikke bra for innbyggernes forståelse av sparing om politikerne unner seg for høye gebyrøkninger, sier Erik Wångmar.
Også i Gävle kommune det er økninger i skattebudsjettet – fra 7 til 12,5 millioner i året, regnet tjenestemenn. Det er opp til hver side å bestemme hvordan pengene skal fordeles mellom byråd og andre politikere.
Åsa Viklund Lång (S) er leder av kommunestyret. Honoraret hans blir ikke økt, sier han. På den annen side er det totale skattebudsjettet med på å styrke kommunen som helhet, mener han:
– Vi har valgt å sette inn ressurser til det politiske systemet. Som en måte å styrke demokratiet og innbyggerinnflytelsen over kommunal drift. Så det er ikke som for eksempel i Norrtälje at vi velger at jeg som byrådsleder skal få høyere lønn, sier Åsa Viklund Lång (S).
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»