Her er hvordan Norge vil endre narkotikapolitikken

I mars 2017 vedtok det norske regjeringspartiet Høyre, søsterpartiet til de svenske moderatene, å reformere partiets narkotikapolitiske program og arbeidet med den såkalte narkotikareformen startet.

Kort fortalt mente man at ansvaret for rusproblemet burde flyttes fra rettsvesenet til helsevesenet og at ruspolitikken burde bygge på vitenskap.

Modell å følge for Portugal

I et intervju med SVT Nyheter trakk helseminister Bent Høie blant annet frem Portugal, der bruk og besittelse av alle rusmidler ble avkriminalisert i 2001, som en godt eksempel om hva som kan oppnås ved å flytte ressurser fra rettsvesenet til helsevesen og forebyggende innsats.

Den statlige granskingen ble lagt frem rett før jul 2019 Rusreform: Fra straff til hjelpsom blant annet foreslo at forsvarlig rusbruk ikke lenger skulle kriminaliseres i Norge.

Undersøkelsen er satt sammen av en ekspertgruppe bestående av jurister, leger, samfunnsvitere, psykologer, politifolk og representanter for norske brukerorganisasjoner.

Forskjellen mellom legalisering og avkriminalisering

Siden dette ikke er legalisering, men avkriminalisering, vil narkotikabruk ikke være lovlig. En person som blir tatt i bruk, besittelse eller kjøp av en mindre mengde narkotika for personlig bruk vil imidlertid ikke lenger bli straffet.

I stedet er hovedregelen til personen de henvises til en spesiell rådgivningsenhethvor du får tilbud om hjelp ved behov, eller rett og slett få informasjon om eventuelle problemer som kan oppstå ved bruk av rusmidler.

Forslaget til henvendelse er nå på høring og skal snart behandles i Stortingets sosialkomité. Regjeringen legger så frem et drastisk lovforslag som stortingsrepresentantene skal stemme over senere i vår.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *