ELEKTRISK BIL
Nederland vurderer å følge den svenske elsikkerhetsmyndigheten og avvikle Easee Home and Charge-ladeboksene. Her ordner vi turene rundt i det norske ladeboksselskapet.
Begynner du å miste grepet etter all reisingen mellom det svenske Elsäkerhetsverket og Norwegian Easees populære Home and Charge-ladebokser? Ro deg ned, bare ro deg ned. Her er en oppsummering:
Hva skjedde?
Tidlig i 2022 igangsatt markedsrevisjon av ladebokser. Målet var å teste om produktene var trygge å bruke.
Seks vanlige modeller fra forskjellige merker ble valgt ut. I tillegg til Easee Home ble Garos GLBDCM-T222WO, CTEKs Chargestorm Connected 2, modell 17050, Charge Amps Halo, Zaptecs Wallbox Pulsar Plus og Go gjennomgått.
Ladeboksene er sendt til uavhengige testsentre for teknisk testing. Myndigheten kontrollerte også administrative krav som merking, dokumentasjon og den såkalte EU-erklæringen, der produsenten attesterer at produktet oppfyller kravene i de aktuelle EU-direktivene. Når begynte markedskontrollen myndigheten mente en rapport kunne innleveres i mai 2022.
Men gjennomgangen tok tid. Den svenske Elsäkerhetsmyndigheten har oppdaget flere sikkerhetsfeil i Easees-boksen. Tilsynet pekte spesielt på manglene ved den integrerte jordfeilbryteren og den såkalte DC-beskyttelsen.
I løpet av våren, sommeren og høsten 2022 byrået ba Easee svare på spørsmål og gi ytterligere dokumentasjon, noe selskapet gjorde. Det ble da oppdaget flere mangler, ifølge tilsynet.
Den 27. januar i årR Easee ble informert om at selskapet sto overfor et salgsforbud og tilbakekalling. Dette er fordi myndigheten så risikoen for personskade og brann.
Easee presenterte ytterligere informasjon, og argumenterte for at gjeldende krav til elbilladere er oppfylt og at laderne er trygge å bruke.
14. mars avgjørelsen har kommet. De to ladeboksene Easee Home og Easee Charge mottatt salgsforbud med umiddelbar virkning. Dette betyr at de ikke kan selges. I tillegg må produktene tas tilbake av forhandlere og de rundt 100 000 ladeboksene som er installert i Sverige må repareres.
17. mars Easee anket avgjørelsen og søkte om hemning, noe som betyr at avgjørelsen bør suspenderes inntil videre.
23. mars avviste hemningen av forvaltningsretten i Karlstad.
I begynnelsen av april Det har blitt klart at Nederland vurderer å følge den svenske elsikkerhetsmyndigheten og stoppe salget av Easees ladebokser. Rapporterer Norwegian Stavanger Aftenblad. Easee fikk en frist på frem til 18. april. På det tidspunktet må selskapet gi den nederlandske myndigheten akseptable svar på produktkritikken.
I Norge kan det fortsatt selges ladebokser. Men den norske myndigheten Nkom foretar sin egen gjennomgang av Ease-saken. Den kan være klar i mai.
Hva gjorde Easee galt ifølge den svenske elsäkerhetsmyndigheten?
Et sentralt problem er ifølge tilsynet at selskapet ikke klarte å sikre at produktene var i samsvar med gjeldende regelverk før de ble brakt på markedet.
Ifølge den svenske elsäkerhetsmyndigheten har de utpekte ladeboksene flere mangler. Mest bemerket er Easees elektroniske løsning for jordfeilvern, men i vedtaket påpeker myndigheten også mangler når det gjelder IP-klasse, overspenningstest, EMC, merking. Det er foreløpig ikke klart hva som konkret må få plass i de 100.000 boksene som er installert i Sverige.
Hva er Easees argument?
Den svenske Elsäkerhetsmyndigheten har ikke lest eller forstått dokumentene og tolker standardene feil, skriver Easee i sin anke til Karlstads förvaltningsdomstol. Her kan du lese hvordan selskapet reagerer på råd fra Elsikkerhetstilsynet om blant annet jordfeilbrytere, IP-klassifisering, overspenningstesting og merking.
Selskapets grunnlegger og administrerende direktør Jonas Helmiksøl sa det var prestisje i saken. I senere intervjuer var han imidlertid enig i at selskapet ikke hadde full kontroll over dokumentasjonen hans.
Var det noen ulykker med boksene?
Rundt 600 000 Easeeboxes er installert i Europa, hvorav 100 000 i Sverige. Det svenske Elsäkerhetsverket kjenner ikke til noen hendelser, men vurderer at produktene har feil som kan gi langvarige problemer når utstyret er utslitt.
Hadde det vært kjente hendelser, ville avgjørelsen trolig blitt at også påfyllingsboksene ville blitt tatt tilbake av forbrukeren, ifølge myndigheten.
Det er fortsatt lov å bruke Easebox som før. Men tilsynet skriver på sine nettsider at det kan være mangler som gjør det skal ikke brukes uten tilsyn.
Easee på sin side støtter dette boksene er trygge å bruke.
Hva skjer etterpå?
Easee anket vedtaket til elsikkerhetsmyndigheten og nå har forvaltningsretten i Karlstad ballen. Dersom domstolen gir myndigheten rett, må Easee innen 14. juni kunngjøre hvordan den vil avhjelpe Sveriges 100 000 bokser for å eliminere sikkerhetsmanglene som fremkommer i avgjørelsen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»