Høyesteretts avgjørelse er ekstremt viktig, ifølge Bjørn Sellstrømden som har ansvaret for politiets påtale av internettrelaterte seksuelle overgrep mot barn.
– En stor mengde informasjon, selv når det gjelder Internett-relatert seksuelle overgrep mot barn, ligger på servere i utlandet. Det er dette som gjør denne kjennelsen så utrolig viktig for oss, at det nå er slått fast en gang for alle at et søk kan gjøres eksternt, uansett hvor materialet befinner seg.
Tidligere har etterforskerne klart å beslaglegge for eksempel en datamaskin. Men selv om politiet mistenkte at det var bilder av seksuelle overgrep mot barn og overgrepsmateriale på en e-postkonto eller annen skytjeneste som er tilgjengelig via datamaskin, kunne etterforskere blitt forhindret fra å etterforske fordi materialet ble lagret andre steder, ofte på servere i utlandet.
Dette har blitt notert i tidligere anmeldelser av Ekot. Forresten da en En 14 år gammel jente ble voldtatt, og hvor forfatteren har lagret sine seksuelle bilder. Selv om mannen ble dømt, klarte han å beholde bilder av jenta og la dem flere år senere ut på nettet.
– Jeg visste hvor mye han hadde og hva han kunne gjøre med meg, men jeg kunne ikke få noe hjelp. Det var ingen som kunne stoppe ham. Så du var helt hjelpeløs, sier «Amanda».
Aktor fra saken hevder de at mannen trolig hadde lagret bildene på en såkalt skytjeneste og at de ikke kunne verifisere dette under etterforskningen. Mannen ble dømt, men nektet for forbrytelsene.
Umiddelbart etter gjennomgangen, sa den daværende innenriksministeren Michael Damberg at loven måtte endres, og at arbeidet var i gang, og i fjor sommer trådte det i kraft en lovendring der mulighetene for å gjøre et såkalt «fjernsøk» ble innført.
Men det var ikke klart om det er tillatt å skanne e-postkontoer og apper der informasjon lagres servere i utlandet, selv etter lovendringen. Derfor har eksperter advart om at lovendring kanskje ikke har særlig stor effekt. Men nå har Høyesterett slått fast at skanning av skytjenester kan tillates selv om informasjonen er lagret i utlandet eller om det ikke er klart hvor i verden informasjonen er lagret.
Det er viktig, ikke minst i saker som gjelder seksualforbrytelser mot barn, sier hun Husadvokat Helene Gestrin.
– Det er en stor beslutning. Vi ventet lenge på dette, for det var uklart, uklart og gjenstand for mye diskusjon, sier Helene Gestrin.
«Amanda» heter egentlig noe annet.
Hør hele anmeldelsen, The Manipulator, her.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»