– Utbygging av havvindenergi i Nordsjøen vil føre til perioder med både for mye og for lite strømproduksjon. Du kan derfor forvente perioder med høy valutakursvolatilitet, sier Anders Kringstad, analysesjef i Norsk Statnett.
Den europeiske energikrisen har trolig fremskyndet den grønne omstillingen og i EU, Storbritannia og Norge er fokuset nå fullt ut på fornybare energikilder som sol og vind. Mye av fokuset er på havvind, der mange land satser for fullt.
Gode vindforhold
I Nordsjøen er vindforholdene svært gode og Norge, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia har annonsert mange initiativ som sammen kan gi Europa et betydelig løft i strategien for ren fornybar energi.
Men samtidig er det visse utfordringer knyttet til en så massiv utbygging av variabel strømproduksjon, som er helt avhengig av hvor mye vinden blåser. En utfordring er at produksjonsmønsteret vil være svært likt for mange av disse havvindparkene i Nordsjøen.
– Det blir en veldig stor samvariasjon, og det er en stor utfordring å jevne ut det. Det vil periodevis være for mye og for lite produksjon, og det kan være perioder med ganske fersk prisvolatilitet, sier Anders Kringstad til EnergiWatch.
Ti analytikere
Anders Kringstad er ansvarlig for markedsanalyse i Norsk Statnett og leder en avdeling der med ti analytikere som bruker mye tid på å analysere fremtidige behov for utbygging og oppgradering av strømnettet.
Han pleier å forelese om hvordan Statnett jobber med sin strømmarkedsanalyse.
Europa trenger en balansert utvikling. Europa sliter med en alvorlig energikrise og folk flest frykter at energiprisene nå er for høye.
Dette gjelder både strømprisen og gassprisen, men strømprisen har også problemet med å være til tider veldig lav. Anders Kringstad er derfor opptatt av at økningen i strømforbruket og økningen i strømproduksjonen må sees under ett.
Viktig for nettverksbehov
– Å fremheve balansert utbygging er viktig for nettbehov, men også for hele strømsektoren. Hvis vi snakker om det og alle er klar over det, hjelper det mye. Og så hjelper det hvis det ikke varer lenge, det er viktig for behovene til nettet, men også for hele strømsektoren. sier Anders Kringstad.
I dagens situasjon er det et problem at det er vanskelig å dekke strømforbruket med tilstrekkelig strømproduksjon. Følgelig vil prisene bli høye.
Dette skyldes i stor grad krigen i Ukraina og begrensede russiske gassressurser. På kort sikt er det derfor helt avgjørende for Europa at elektrisitetsproduksjonen fra fornybare kilder øker dramatisk.
Samtidig er det ikke nok å øke strømproduksjonen. Det hjelper selvsagt i en situasjon der det er kraftunderskudd, men ved gradvis innføring av ny variabel produksjon må også strømforbruket øke parallelt og bli mer fleksibelt, slik at det blir balanse i strømsystemet, og derfor også i elektrisitet.
Utfordring
Uten den kan det forekomme hyppige perioder med null eller lavere priser, hvor vindkraft alene dekker alt strømforbruk.
– Når det er på nullpris, er det et tegn på at det er for mye. Du har ikke lov til å bruke strøm og det reduserer strømprisen du får, sier Anders Kringstad.
Det er et problem for produsentene fordi det senker gjennomsnittsprisen som oppnås, samtidig som man ikke oppnår reduksjon i CO2-utslipp når produksjonen av ren fornybar energi må stanses i perioder.
Anders Kringstad viser til utfordringen i form av ubalanse mellom strømproduksjon og forbruk. Det er en utfordring som kommer til å bli større de neste årene, fordi det er store svingninger i kraftproduksjonen fra blant annet havvind.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»