Halveret antallet Northern Elite-spillere

Statistikken er tydelig og bemerkelsesverdig. Antallet mannlige elitespillere som kommer fra Norrland er mer enn halvert siden tidlig på 2000-tallet. Siden Stockholm har imidlertid antall spillere mer enn doblet seg. Det er rundt 90 fotballhaller i Sverige. 15 av dem er i full størrelse. Men mange steder hvor behovet er stort, rykker lagene ned til utendørsspill året rundt, uansett vær.
– Jeg tror dessverre det går ut over kvaliteten, at vi trener mindre enn sørlagene, sier Michael Fleuron, kontorsjef i Norrbottens FF.

De første åtte årene kom 11 % av Allsvenskan-spillerne fra Norrland, men nå har antallet sunket til 4 % de siste fem årene (se tabell under).
Når det gjelder kvinnefotball er det dessverre ingen statistikk. Det kan imidlertid hevdes at Piteå IF i dag er DFF, det eneste laget fra toppfotballligaene i det nordligste distriktet i Sverige.

Er det såkalte Northland-vinduet* i ferd med å stenge for alltid?

Michael Fleuron, kontorsjef i Norrbottens FF, er redd for det. Han gjør en sarkastisk sammenligning mellom sitt eget distrikt og hvordan kollegene har det på sørligere breddegrader.

– Det ser ut som de kjører X2000 mens vi holder oss på plattformen. På herresiden er det et problem at det ikke er noe lag å se opp til. Og samtidig vil jeg understreke at det er flere foreninger her som jobber fantastisk med spillertrening.

Mangel på kalsiumsalt

Neste opp nevner Michael Fleuron Kiruna FF, hvis herrelag er i divisjon 2. Siden Tarfallahallen kollapset for drøye to år siden, har alle klubblag blitt henvist til idrettsarenaer med gymgulv når kulda gjør det umulig å trene utendørs.

– Jeg antar at de trener futsal, eller en eller annen form for skjult innefotball, og det blir ikke som å trene på kunstgress. Vi skal ikke undervurdere oss selv, mange større byer mangler elitelag. Men det er et faktum at vi må spille mer fotball hvis vi skal produsere flere spillere til eliten.

– Å gjøre det når temperaturen synker til minus 25 grader gir ikke ekstra kvalitet. Det spiller ingen rolle om banen varmes opp når kulene blir firkantede av kulde.

  • Befolkningen i Norrland er ca 1 200 000, eller ca 11 % av landets totale befolkning.
  • I de første åtte årene av 2000-tallet var rundt 11 % av Allsvenskan-spillerne fra Norrland, noe som er proporsjonalt med størrelsen på befolkningen.
  • De siste fem årene har imidlertid denne andelen mer enn halvert og sunket til 4 prosent.

Periode 2000-2007

norland: 11 % (25 spillere i gjennomsnitt per år)

Svea: 15 % (36)

Stockholm: 11 % (25)

Øst: 16 % (37)

Vest: 18 % (41)

Gøteborg: 11 % (26)

skåne: 17 % (39)

Totalt: 100 % (229)

Periode 2008-2017

norland: 7 % (18)

Svea: 17 % (42)

Stockholm: 14 % (35)

Øst: 19 % (48)

Vest: 15 % (37)

Gøteborg: 11 % (27)

skåne: 17 % (42)

Totalt: 100 % (249)

Periode 2018-2022

norland: 4 % (11)

Svea: 14 % (36)

Stockholm: 20 % (52)

Øst: 16 % (41)

Vest: 15 % (40)

Gøteborg: 11 % (29)

skåne: 20 % (53)

Totalt: 100 % (262)

Forklaring:

Øst: Blekinge, Gotland, Småland og Östergötland.
Vest: Bohuslän, Dalsland, Halland og Västergötland.
Svea: Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Västmanland og Värmland.

Tallene er produsert av fotballstatistiker Lenny Asp, blant annet for SEF (Svensk Elitefotball) og SvFF.

Michael Fleuron peker på mangelen på fotballhaller som en årsak til at flere nordlige bydeler synes det er vanskeligere å dyrke elitespillere. Mannen mener det også er sportslige kulturforskjeller. Mangelen på akademier gjør at ambisiøse ungdommer i nord velger å drive med dobbeltidretten lenger enn andre.

– Jeg tror det er fordi vi ikke har en elite å se opp til, i hvert fall ikke blant guttene. Derfor velger mange å drive med to idretter mye lenger enn i Sør-Sverige, sier Michael Fleuron og gir en personlig omtale:

– Allerede for 20 år siden, da jeg var trener i AIK i Bergnäset. Av mine 14 gutter som var i Falun for å delta i innendørsfotballserien, spilte 11 ishockey samtidig. Jeg vil nevne at ingen Häcken- og AIK-spiller vi møtte hadde to idretter.




Midlertidig fotballtelt.

Norge: en modell

Det er to innendørshaller i full størrelse i Norrbotten, Arcushallen i Luleå og Nolia Airdome i Piteå. I de andre tolv kommunene i distriktet henvises lagene til utespill eller til gulvene på arenaene vinterstid. Selv om distriktet øker i befolkning flere steder med nyåpnede gruver, tviler Michael Fleuron på at det vil ha en positiv innvirkning på fotballen.

– Hvis det ikke bygges flere rom, blir det nok vanskelig å få tak i flere elitespillere. Jeg forstår at det handler om ressurser, men se på hvordan Norge ser på landsbygda. Overalt skal det være badeanlegg, idrett og kommunale tjenester av høy standard.

Som eksempel trekker han frem Bodö, som ligger på samme breddegrad som Gällivare. Der kan den nordnorske kommunen skilte med en eliteside som har vunnet Tippeligan to av de tre siste sesongene. Det var også europeiske kamper der klubben nådde kvartfinalen i Europa Conference League 2021.

Mye av forklaringen tilskrives Bodö Spektrum, et multisportsenter som ble bygget i 1991. Det rommer blant annet et badehus, en fotballbane i full størrelse med en kapasitet på 5500 tilskuere og en stor idrettshall. hvor det blant annet spilles håndball på elitenivå og det arrangeres konserter.

– Det er folksomt i Nord-Norge (se faktatekst under) og vi ville trengt salt i alle våre kommuner. Ikke full størrelse overalt, men 70×40 meter er nok. Men det er rett og slett et annet syn i Norge, der de bryr seg mer om landsbygda og mindre kommuner, sier Michael Fleuron.


*Norrlandsvinduet er et fotballbegrep som har vært brukt siden 1960-tallet. Hvis minst ett Norrland-lag konkurrerer i Allsvenskan, sies det at Norrland-vinduet er åpent. Dersom det ikke er påmeldt lag, stenges Norrlandsvinduet.

Fakta rom Sverige

  • I Sverige er det 91 paviljonger med kunstgress, hvorav 15 i full størrelse.
  • Det er 804 kunstgressbaner i full størrelse, hvorav 83 er oppvarmet. I tillegg er det 304 mindre (5v5–9v9) kunstgressbaner.
  • 35 av 290 kommuner har ikke 11-mot-11-spillebane eller kunstgressfotballhall.
  • I Sverige er det meste av paviljongbyggingen finansiert av kommunene. Flere foreninger har bygget egne haller med bidrag fra ulike fond.
  • Antall innbyggere: 10 420 000.

Fakta rom Norge

  • I Norge er det 153 paviljonger med kunstgress, 35 av disse er i full størrelse.
  • Det er 1.192 kunstgressbaner i full størrelse, hvorav drøyt 180 er oppvarmet. I tillegg er det 637 mindre kunstgressbaner (5v5–9v9).
  • Det mangler informasjon om hvor mange norske kommuner som ikke har 11v11-bane eller kunstgressfotballhall.
  • I Norge er bygging av haller finansiert av staten (gjennom overskudd fra Norsk Tipping), kommunen og klubben. De utgjør vanligvis en tredjedel hver.
  • Antall innbyggere: 5 408 000.

Kilde: Ole Myhrvold, anleggsleder, Norges Fotballforbund.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *