Bilateralt samarbeid
Finland
Sverige og Finland har lignende sikkerhetspolitiske prinsipper. Begge land ønsker å utdype det allerede omfattende forsvarssamarbeidet. Sverige samarbeider med Finland både bilateralt og innenfor eksisterende multilaterale fora som det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco, EU, FN og NATO.
Amerikas forente stater
Samarbeidet med USA er basert på intensjonserklæringen som ble signert i 2016, som inkluderer intensjonen om å utvide samarbeidet om operabilitet, opplæring og utdanning, materialsamarbeid, forskning og utvikling og internasjonale operasjoner.
Storbritannia
Samarbeidet med Storbritannia skal ta sikte på å optimalisere bruken og utviklingen av landenes forsvarsevner. Videre vil samarbeidet bidra til å styrke muligheten for operativt samarbeid. Samarbeidet med Storbritannia foregår hovedsakelig innenfor rammen av den britisk ledede Joint Expeditionary Force (JEF).
Danmark
Samarbeidet med Danmark er basert på det bilaterale avtaleavtalen for forsvarssamarbeid, undertegnet i januar 2016. Avtaleavtalen slår fast at samarbeidet tar sikte på å styrke de to landenes operative evner.
Norge
Samarbeidet med Norge skjer hovedsakelig innenfor rammen av Nordefco og det trilaterale samarbeidet mellom Sverige, Norge og Finland.
Frankrike
Samarbeidet mellom de svenske væpnede styrkene med Frankrike skjer hovedsakelig gjennom svensk deltakelse i Operasjon Barkhane Takuba i Mali.
Holland
Nederland bidrar med en stabsoffiser til Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM) og deltar i senterets styringsgruppe.
Polen
De væpnede styrkene arbeider kontinuerlig med å opprettholde og utvikle nivået på bilateralt forsvarssamarbeid med Polen.
Tyskland
Pandemien begrenset også samarbeidet med Tyskland i 2021 og militæret fokuserte på å gjenoppta arbeidet høsten 2021.
Multilateralt samarbeid
Så
Sveriges samarbeid med NATO er avgjørende for nasjonal forsvarsevne og evnen til å gjennomføre operasjoner sammen med andre innenfor eller utenfor nærområdet. Partnerskap med NATO gir tilgang til metoder og teknologier, samt kvalifisert trenings- og øvelsesaktiviteter. Alle disse delene bidrar til utvikling av nasjonale kapasiteter og bygging av et sterkere forsvar. Sverige har status som Enhanced Opportunities Partner (EOP) innenfor NATO, som tilbys utvalgte partnerland på treårsbasis.
Jeg
De væpnede styrkene fortsetter å delta i EUs krisehåndterings- og treningsinnsats, som bidrar til fred og sikkerhet i de berørte landene og regionene og øker den samlede europeiske militære kapasiteten.
Estland, Latvia og Litauen
Samarbeidet med Estland, Latvia og Litauen fokuserer på erfaringsutveksling, trening og samarbeid i øvelsen. Samarbeidet bidro til å opprettholde militærstrategisk operasjonalitet med de baltiske landene og hadde en positiv innvirkning på de væpnede styrkenes operative kapasitet.
FN (FN)
Samarbeidet med FN tar sikte på å utdype og utvide kunnskapen om FN-systemet og å bidra med erfaring og ekspertise til utviklingen av FNs krisehåndteringskapasitet. Sveriges deltakelse med militæret i FN-operasjoner er langsiktig.
Joint Expeditionary Force (JEF)
Samarbeidet ledes av Storbritannia og har som mål å utvikle kapasiteten til å gjennomføre felles operasjoner og operasjoner. Samarbeidet omfatter også Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Sverige og fra 2021 også Island.
Rammekonsept for nasjoner (FNC)
Samarbeidet innen FNC ledes av Tyskland og omfatter en rekke ulike prosjekter innen ulike felt som helsevesen, CBRN, sivil-militært samarbeid, logistikk og så videre.
Nordisk forsvarssamarbeid – Nordefco
En rekke saker håndteres innenfor de ulike arbeidsgruppene for kapasitetsbygging, utstyr, personell og utdanning, trening og trening og drift.
Samarbeid mellom Sverige, Norge og Finland
Samarbeid vil bidra til å forbedre deltakerlandenes evne til å gjennomføre militære operasjoner.
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE)
Under det svenske OSSE-formannskapet i 2021 ble den svenske delegasjonen i Wien forsterket med to militærrådgivere, samt med en militærrådgiver fra den trilaterale kontaktgruppen i Minsk.
Kilde: Forsvaret og Forsvarsdepartementet
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»