Forespørselen: Skavlan må beklage overfor Åkesson

– Alle synes at Fredrik Skavlan oppførte seg frekt, at han nærmest forulerte Jimmie Åkesson, sier Erik Berg-Hansen, sekretær i Kringkastingsrådet.

Siden forrige fredag ​​har det kommet inn rundt 3.100 klager. Det er mer enn noe annet program, noensinne.

Gjennomsnitt

  • Etter journalistdrap: Svenska Pen oppfordrer EU til å handle

  • «Dere snakker med hverandre»

– Mange mener at Skavlan tråkket på en mann som allerede lå nede og oppførte seg respektløst. Nesten alle mener at NRK og Fredrik Skavlan bør beklage uforbeholdent overfor Jimmie Åkesson.

Skavlan: Jeg skjønner ikke hva jeg skal be om unnskyldning for

Jimmie Åkesson tok selv kontakt med Skavlan-redaksjonen og forutsetningen for SD-lederens medvirkning var at redaksjonen ba om et intervju når han var klar for å gå tilbake til politikken, sier Fredrik Skavlan til SVT Nyheter.

Mye av kritikken gjelder det faktum at Åkesson visste at han ville få aktuelle spørsmål om Sverigedemokraterna og svensk politikk, sier programlederen.

– Han ønsket å snakke med oss ​​om sykdommen sin og vi informerte ham om at vi ville spørre ham om hans parti og aktuelle politiske saker.

– Jeg skjønner ikke hva jeg skal be om unnskyldning for. Vi stilte berettigede spørsmål, både om helsen hans, og om at han selv nå sier seg klar til å gå tilbake til partilederrollen, sier Fredrik Skavlan.

«Ikke politiske grunner»

I Norge er mange av de som har sendt klager nøye med å påpeke at de ikke støtter Jimmie Åkesson eller SDs politikk, men at de likevel reagerer sterkt på måten Åkesson blir behandlet på.

– Det er ikke av politiske årsaker. Det nærmeste partiet til et søsterparti i Norge er Fremskrittspartiet, men dette er ikke typiske kommentarer fra FP-sympatisører. Det er den gjennomsnittlige norske mann eller kvinne som mener man bør opptre høflig, sier Erik Berg-Hansen.

– Mange reagerer på at Jimmie Åkesson var åpen og ærlig om sin sykdom, depresjon og utbrenthet – og at det i programmet så ut til at han ikke var helt frisk.

Fredrik Skavlan sier han kan forstå reaksjonene, for det ble et «stemningsskifte» i programmet.

– Men vi skal ikke bare lage et koselig program, det blir et journalistisk program med plass til litt vanskeligere spørsmål. Vi har allerede hatt det med andre gjester som Håkan Juholt, Carl Bildt og Stefan Löfven.

Samme i Sverige

Sterke reaksjoner kan også sees i Sverige. Radio- og fjernsynsrevynemnda hadde mottatt 462 meldinger knyttet til programmet per mandag ettermiddag.

– Jeg har ikke rukket å se på alle, men jeg så på noen i morges. Generelt kan man si at dette betyr at Åkesson ikke fikk plass til å svare på spørsmål, at ordføreren opptrådte nedlatende, sier Maria Bergerlind Dierauer, administrator i revisjonsnemnda.

– Klagerne står fast på at Åkesson fortsatt er sykemeldt. Mange opplever derfor intervjuet som støtende.

Siden programmet ble sendt har SVTs seertjeneste blitt nedgradert på grunn av opprørte seere. Ifølge Madeleine From, som jobber som telefonist ved seertjenesten, er mange av de svenske klagene mer eller mindre de samme som de norske. Og selv i Sverige er det mange som ber Skavlan om unnskyldning overfor Åkesson.

– I bunn og grunn handler det om å ikke oppføre seg slik mot en syk person.

«Det er ingen grunn til å be om unnskyldning»

NRK ble ikke kontaktet av verken Åkesson eller Sverigedemokraterna etter at programmet ble sendt. Og unnskyldninger er uaktuelt.

– Vi mener at intervjuet var balansert og at han fikk spørsmålene som en politiker av hans kaliber ville stilt seg selv da han deltok i programmet. Det er derfor ingen grunn til å beklage.

– Vi er selvsagt lei oss for de sterke reaksjonene det har skapt. Men vi mener Skavlan ga Jimmie Åkesson rettferdig behandling.

Mange mener at Åkesson ikke ser ut til å ha god helse og at intervjuet derfor var støtende. Hva sier du?

Jeg kan ikke kommentere dette. Men jeg vet at han er frisk nok til å komme tilbake til jobben for partiet, og det var derfor han kom.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *