Flere svenske samer skal få behandling i Norge

Samers helse


Sanks har lokale mottak i hele Norge og en poliklinikk som henvender seg til avsidesliggende, spredtbygde strøk. Foto: Sanks

Allerede i dag sender Sverige samene til Nord-Norge for behandling – og nå får andre muligheten. Her trenger ingen forklare hva det vil si å tilhøre et urfolk.

Omgitt av et vidstrakt fjellplatå i Nord-Norge ligger Karasjok kommune. Her snakker flertallet av befolkningen samisk og her er det samiske klinihkka — Sanks, en klinikk som spesialiserer seg på avhengighet og psykiske lidelser blant samene.

En selvmordsbølge blant ungdom i Karasjok på slutten av 1980-tallet førte til at Sanks fikk det nasjonale oppdraget om å arbeide for samisk psykisk helse i Norge og kulturtilpasse behandling.

Her gis normal psykiatrisk spesialistbehandling. Forskjellen er at alt helsepersonell har samisk kulturell kompetanse og mange snakker samisk. Videre brukes samisk kultur og verdier som helbredende verktøy. Både for å nå pasientene og for å styrke dem i tilfriskning.

Et eksempel er samtaler som foregår i naturen, kanskje foran et bål eller et kvisehull på isen.

Edit Johnsen, sykepleier og avdelingsleder Sanks-klinikken.
Edit Johnsen, sykepleier og avdelingsleder ved Sanks-klinikken i Norge. Foto: privat

— Det er tydelig at dette ikke gjelder alle, mange samer snakker «helt greit» sittende ved et bord. Men mange pasienter foretrekker å sitte side om side fremfor ansikt til ansikt og prate, sier Edit Johnsen, sykepleier og avdelingsleder.

Kontrakt med norsk klinikk

Forskning viser at det spesielt er innen primærhelsetjenesten og psykiatrien at samiske pasienter ikke får den omsorgen de trenger. Å ikke føle seg forstått betyr mindre hvis du har et brukket bein, men for en som er psykisk syk kan det få ødeleggende konsekvenser.

Dette merket Jämtland-Härjedalen-regionen for ti år siden, da regionen startet en samisk høringsgruppe. En studietur til Norge åpnet øynene mine. Siden 2015 har 84 samiske pasienter fra Jämtland-Härjedalen blitt henvist til Sanks. Nå er tre andre svenske regioner – Norrbotten, Västerbotten og Dalarna – i ferd med å signere en kontrakt med den norske klinikken, fordi lignende behandlinger ikke er tilgjengelige i Sverige.

Kulturtilpasset omsorg: en rettighet

  • I Norge har samene siden midten av 1990-tallet hatt rett til likeverdige, språklig og kulturelt tilpassede omsorgstjenester.
  • Norges fordel fremfor Sverige skyldes blant annet at landet har ratifisert ILO-konvensjon 169, som gir urbefolkningen større rettigheter overfor staten.
  • Sverige har vedtatt andre erklæringer som også gir samene rett til kulturelt hensiktsmessig omsorg. Men så langt er ingenting materialisert i nasjonale lover eller retningslinjer, bortsett fra samenes rett til å uttale seg i kontakt med helsepersonell.
  • Nylig har fire nordlige regioner vedtatt regionale retningslinjer for hvordan omsorgen for samene skal utvikle seg.

Avtalen slår fast at svensk helsepersonell skal kunne konsultere Sanks om pasientrelaterte saker og få kompetanseheving.

Samiske skikker i terapi

Ellen Kalstad, Sanks-konsulent
Ellen Kalstad, Sanks-konsulent. Foto: privat

Edit Johnsen forteller om hvordan Sanks barne- og ungdomspsykiatriske avdeling tilpasset sine terapiformer til fem samiske skikker og verdier: Samisk språk. Bruken av naturen. Storfamilien, med nære bånd til slekt utenfor den nærmeste familie. Viktigheten av selvforsyning. Det er en spøkefull og oppriktig måte å erte på, som for eksempel kan brukes i oppdragelse av samiske barn eller når en eldre person vil veilede en yngre.

Terapi kan omfatte en tur til fjells og lære å bygge en snøhule, som er viktig kunnskap for å redde deg selv hvis scooteren stopper midt i villmarken.

Ifølge konsulent Ellen Kalstad har det vært en utfordring å få det norske samfunnet til å forstå behovene til den samiske befolkningen og at omsorgen må tilpasses for å bli rettferdig.

– Men hvis vi sammenligner med Sverige, virker det faktisk som om vi har kommet langt, sier han.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *