Aros Kapital presenterer seg som «alt annet enn en bank» og tilbyr økonomisk bistand til små og mellomstore bedrifter gjennom blant annet lån, leasing og inkasso.
Aros har også vokst utenfor Sverige i flere år, men 2022 ble turbulent da den tidligere konsernsjefen i selskapet måtte forlate stillingen i februar.
Det beskrives nå i årsrapporten at han ble sparket da det kom frem at han var «involvert i en svindelsituasjon i 2021 og at en varsler informerte styret om at daglig leder hadde opptrådt upassende ved å omgå internkontroller og retningslinjer i kredittprosessen.
Inkluderer hvitvasking
Årsrapporten viser også at Finanstilsynet gjennomgikk selskapets kredittrisikostyring i 2021: «I begynnelsen av 2022 utvidet Finanstilsynet gjennomgangen til også å omfatte hvitvasking, rapportering og intern styring og kontroll Gjennomgangen pågår.
Styreleder i Aros Kapital, Anette Asklin, som begynte i selskapet i august, sier til SVT at gjennomgangen bør sees på som en naturlig del av tilsynets jobb, men har ikke ønsket å kommentere ytterligere hva den gjelder.
Finanstilsynet skriver til SVT: «Vi kommenterer ikke de pågående undersøkelsene, men vi kan bekrefte at vår undersøkelse dekker det Aros rapporterte».
Selskaper hjalp til i gigantisk rot
Blant selskapene som Aros har hjulpet med å finansiere er flere som inngår i den såkalte mobilringen, som har blitt beskrevet som Sveriges største svindelring med mistanke om momssvindel på milliardklassen.
SVTs etterforskning fant flere spor etter samarbeidet, blant annet på selskapenes tidligere nettsider, i undersøkelser fra det svenske skatteverket og i forundersøkelser som så langt har resultert i flere tiltale for blant annet hvitvasking .
I en chat i en av forundersøkelsene sier en person i mobilnettet at en familieforbindelse med en person fra Aros Kapital ville gjort Aros villig til å hjelpe til med virksomheten.
Med henvisning til bankhemmeligheter ønsker ikke Anette Asklin å svare på om det er nettopp disse operasjonene som nå granskes av Finanstilsynet.
Styreleder i Aros hovedeier Mellby Gård, Rune Andersson, nektet å kommentere opplysningene.
Vet du mer? Ta kontakt med SVTs etterforskningsreportere.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»