Finansborgarråd krever en unnskyldning fra den norske statsråden

Norges innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige tirsdag. Etter møter med rikspolitiets leder Dan Eliasson og med lokalpolitiet i Botkyrka dro hun til Rinkeby på ettermiddagen.

Finansbyråd Karin Wanngård (S) i Stockholm er kritisk til statsrådens besøk.

– Sylvi Listhaug valgte å bruke gjestfriheten vår til å komme med populistiske og falske poeng i den norske valgkampen. Dette gjør meg både skuffet og sint og jeg synes Sylvi Listhaug skylder stockholmerne en unnskyldning. Integrering bygger på å skape respekt for hver enkelt. Å oppildne og skape frykt er akkurat det motsatte og er en farlig vei å gå, sier han i en uttalelse.

«Synd han ikke vil møte meg»

I løpet av kvelden skulle Sylvi Listhaug også møte den innvandringskritiske nasjonaløkonomen Tino Sanandaji før han returnerte til Norge.

I tillegg til et møte med Fryshusets administrerende direktør, møtte hun også pressen og ble tvunget til å svare på spørsmål om det avlyste møtet med Sveriges migrasjonsminister Heléne Fritzon (S).

– Jeg synes det er synd at han ikke vil møte meg, jeg gledet meg. Men hun er sosialdemokrat, kanskje vil hun at valget i Norge skal gå til Arbeiderpartiet, sier Listhaug til TT.

TT: Fritzon sier du sprer et misvisende bilde av Sverige?

– Absolutt ikke. Jeg er her for å ta en titt på dette området. Jeg har hørt mye om det og jeg vil se det med egne øyne.

Lovløs stat

To uker før det norske valget er temperaturen høy i nabolandet, noe som også merkes i den tallrike norske pressen som fulgte Listhaug i Sverige.

Meningsmålinger peker på 11. september som et mulig regjeringsskifte og besøket i Rinkeby i nabolandet har blitt beskrevet som en del av Listhaugs valgkamp.

I debatten snakket integreringsministeren om den «svenske staten», der Rinkeby ble fremholdt som det store eksempelet på mislykket integrering.

– Det som skjedde her er at det ble skapt parallellsamfunn med storstilt kriminalitet. Politiet blir angrepet når de kommer inn, folk anmelder ikke forbrytelsene og tør ikke vitne fordi de er redde. I deler av Norge ser vi negativ utvikling, men det er veldig langt fra det det ser ut her, sier han.

– Lederen for rikspolitiet hadde forstått noe viktig da vi snakket sammen i dag. I områder som dette er det nødvendig å engasjere seg raskt.

Listhaug hevder at Sverige har seksti «no-go-soner», der det eksisterer en lovløs stat. Den svenske migrasjonsministeren skriver i en e-post til VG at påstanden er «tull».

I sin siste rapport identifiserte imidlertid svensk politi 61 «sårbare områder», preget av sosial sårbarhet og høy kriminalitet.

– Jeg leste en rapport fra norsk politi der de snakker om «forbudssoner». I Sverige kalles det «sårbare områder». Men vi snakker om det samme, sier Listhaug.

«Her for å vinne»

Enes Haidar, sittende i neste bar:

– Jeg synes det er tull at du snakker om «no go-soner». Han bruker bare det ordet for å få det inn i hodet hans. Han er her kun for egen vinning og politikk. Så han kan si at han har vært her siden. Det er mye kjærlighet og fellesskap i Rinkeby, sier han.

Butikkeier Khaled Said flyttet til Rinkeby fra Sudan for et år siden.

– Jeg tror det er en enorm forskjell siden den gang. Sikkerheten blir bedre og flere og flere politifolk blir sett. Jeg har selvfølgelig sett skyting, men det stemmer ikke at politiet ikke ville turt å komme hit, sier han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *