Elisabeth Svantesson han beskrev budsjettforslaget som ansvarlig og moderat stramt i en usikker tid preget av energikrisen og krigen i Ukraina.
– Vi legger på Riksdagens bord et budsjett som prioriterer statens oppgaver, som støtter familier og bedrifter, men som også holdes inne. Vi er inne i en tid hvor vi ikke har vært i høy inflasjon på flere tiår og samtidig som vi går inn i en resesjon, sa finansministeren på dagens pressekonferanse.
Samlet sett inneholder regjeringens budsjettforslag reformer som er beregnet til å koste rundt 40 milliarder svenske kroner neste år. Det foreslås blant annet støttetiltak for bedrifter og husholdninger som rammes av prisøkninger, som en reduksjon i bensin- og dieselavgiften, som er beregnet å koste 6,7 milliarder svenske kroner i 2023. Regjeringen ønsker også å opprettholde midlertidig kompensasjon økt arbeidsledighetsnivå forsikring, som neste år vil koste 5,8 milliarder kroner. Andre store utgiftsposter er økningen i statstilskuddene til kommuner og regioner med 6 milliarder SEK og en fortsatt forsvarsinvestering på 4,3 milliarder SEK. På sparesiden foreslår regjeringen blant annet en reduksjon i bistanden på 7,3 milliarder svenske kroner for 2023.
Regjeringen ønsker å fortsette å styrke rettssystemet, noe Publikt meldte om tidligere. Påtalemyndigheten kan allerede få en økning på 50 millioner svenske kroner i årets høstendringsbudsjett, som ifølge regjeringen skal brukes til videre ansettelser. For at myndigheten skal kunne håndtere alvorlige og vanskelig etterforskede forbrytelser og inndra utbytte av kriminalitet, økes tilskuddet med 166 millioner svenske kroner i 2023. Det foreslås at politimyndigheten får et større tilskudd på ca. 900 svenske kroner. millioner svenske kroner neste år i forhold til det som tidligere var annonsert.
En annen stor myndighet, Arbetsförmedlingen, vil få redusert administrativt tilskudd neste år, med den største oppføringen på 314 millioner svenske kroner som allerede er vedtatt som følge av myndighetens pågående reform.
Regjeringen foreslår også at budsjettet for arbeidsmarkedspolitiske programmer og tiltak reduseres med ytterligere 1,5 milliarder SEK neste år. En like stor reduksjon i arealet ble tidligere varslet. I budsjettet skriver regjeringen at økonomisk innsats nær arbeidsplassen, som praksisplasser, skal prioriteres.
Den svenske trygdemyndigheten planlegger å motta en administrativ budsjettøkning på 30 millioner allerede i år for å forberede utbetalinger av den varslede høykostnadsbeskyttelsen til strømkundene. I høstens endringsbudsjett spår regjeringen at budsjettet for sykepenger og rehabilitering i år trenger en økning på 4,5 milliarder svenske kroner for å takle økende utgifter. Dette skyldes i hovedsak at antall sykedager så langt i løpet av året har vært høyere enn forventet, blant annet på grunn av økningen i antall sykdomstilfeller med psykiatrisk diagnose.
Det foreslås også at Migrasjonsverket får mer penger, både i år og neste år, for å tilfredsstille det store antallet asylsøkere fra Ukraina. I 2023 er dette en økning på 535 millioner svenske kroner, penger som regjeringen mener bør lette ansettelsessituasjonen for Migration Agency-ansatte og redusere saksbehandlingstiden.
For å gjennomføre en ny folketelling, som regjeringspartiene og Sverigedemokraterna ble enige om i Tidö-avtalen, foreslås Skatteverket å få mer midler de neste årene. Neste år blir det ifølge budsjettforslaget et tillegg på 75 millioner svenske kroner.
Regjeringen anslår også at tilskuddet til regjeringskontoret bør økes med 500 millioner svenske kroner neste år på grunn av verdens sikkerhetssituasjon og Sveriges søknad til NATO.
Budsjettet foreslår også en reduksjon på om lag én milliard i kultursektoren. Regjeringen ønsker blant annet å fjerne gratis adgang til statlige museer.
Budsjettproposisjonen, som bygger på en avtale mellom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna, legges nå fram for Riksdagen.
– I et usikkerhetsmoment som dette, når vi går inn i en økonomisk vinter som står i fare for å bli dyster, er det fint å presentere et budsjett som vil ha støtte, sa Elisabeth Svantesson på en pressekonferanse.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»