EU og Ukraina: Solidaritet ja, raskt medlemskap nei

Ord som vekker forventninger og gir håp: I et intervju med kanalen «Euronews» berømmet presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von Leyen, de nære båndene mellom EU og Ukraina. Ved å gjøre det sa han bokstavelig talt: «Over tid tilhører de faktisk oss, de er en av oss og vi vil ha dem inne.»

Denne setningen inneholder to utsagn som må leses sammen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskii legger imidlertid vekt på «å være med» først på slutten. Med tanke på den russiske invasjonen ber han om en spesiell prosedyre for raskt å gi landet sitt inn i EU. Det var riktig og ukrainerne fortjente det, sa Zelenskii i en videotale.

EU-kommisjonen viser til det sjefen sier i begynnelsen av setningen: «Over tid …». Ifølge en talsmann for kommisjonen gjelder de samme forholdene for Ukraina som for andre land, til tross for krigen og befolkningens lidelser: før de kan bli med, må de gjennom en lang prosess for å tilpasse seg verdiene og EUs juridiske rammeverk. Dette kan ta flere tiår.

Allerede spesielle forhold …

Russlands president Vladimir Putin har uttrykkelig begrunnet det militære angrepet på nabolandet med at Ukraina er orientert mot Vesten, at flertallet av befolkningen kjemper for å bli med i EU og at regjeringen i Kiev sikter mot NATO-medlemskap. Ukrainere ser sin fremtid i Vesten, som de gjentatte ganger har gjort klart etter masseprotestene mot Maidan i Kiev.

EU føler seg forpliktet til dette og dette kommer til uttrykk i de spesielle relasjonene som fellesskapet har etablert med Kiev, spesielt etter den russiske annekteringen av Krim i 2014. Det er en assosiasjonsavtale som sørger for tett økonomisk samarbeid, spesielt innen energisektoren. Innbyggere i Ukraina er visumfrie når de reiser til EU. Siden den russiske invasjonen har EU gitt massiv direkte hjelp og politisk støtte, gjennom en enestående pakke med sanksjoner og våpenleveranser verdt 450 millioner euro.

… men ingen deltagelse i en hasteprosedyre

Ifølge EU-kommisjonen har det ennå ikke kommet en formell forespørsel fra Ukraina. Ifølge kommisjonens talsperson skal de 27 stats- og regjeringssjefene ta stilling til EU-medlemskap. Du har formulert klare betingelser for dette. Disse inkluderer respekt for EUs verdier, en fungerende økonomi som tilpasser seg det indre marked og vedtakelse av et felles rettssystem.

Et kandidatland må vise gjennom en langvarig prosedyre at det oppfyller disse kriteriene. Som et resultat er utenriksminister Annalena Baerbock på vakt mot Ukrainas raske EU-medlemskap. Det er ikke noe man kan gjøre på noen måneder, sa den grønne politikeren i Berlin. I en gjesteartikkel av FAZ argumenterte EPPs parlamentariske gruppeleder Manfred Weber for raskt å gi Ukraina en økonomisk status som ligner på Sveits eller Norge. Når det gjelder EU-medlemskap, viste Weber også til gjeldende krav.

Vanskelig debatt til feil tid

EU-kommisjonen prøver derfor å understreke det europeiske perspektivet og Ukrainas solidaritet med ofrene for russisk aggresjon, samtidig som den forhindrer eventuelle misforståelser som kan forårsakes av presidentens kjennelse. En debatt om tiltredelse er ikke politisk hensiktsmessig for øyeblikket: den kan gjøre det vanskeligere for de to sidene å inngå fredssamtaler.

Som betingelse for en eventuell avtale med Kiev sier Kreml at Russlands sikkerhetsinteresser blir tatt i betraktning. Fra Moskvas synspunkt inkluderer dette anerkjennelsen av suvereniteten til den annekterte Krim-halvøya over Svartehavet og demilitariseringen av Ukraina. Landets medlemskap i NATO er faktisk uaktuelt. Fordi de ser kritisk på noen av de 30 medlemmene i alliansen. Dessuten gjelder regelen at alliansen ikke aksepterer stater som har uløste konflikter med sine naboer.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *