Det blir ikke noe fast tak for gass, men det betyr ikke at det ikke blir noe arbeid for å senke prisene, sier presidenten i EU-kommisjonen, som også varsler en reform av strømmarkedet, som vil frikoble strøm- og gassprisene fra hverandre. «andre.
EU-kommisjonen starter diskusjoner med Norge om inntreden av billig gass i EU.
– Vi må fortsette arbeidet med å få lavere gasspriser.
Redusert strømforbruk i EU
Dette sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen nylig i Strasbourg, hvor hun holdt sin store årlige «State of the Union»-tale til Europaparlamentet i Strasbourg. Målet er å håndtere økende energipriser.
– Dette er blant annet mål om reduksjon i strømforbruket i Europa, et tak på kraftselskapenes inntekter fra strøm og en inntektsskatt som fossile energiselskaper tjener i 2022, sa Von der Leyen.
Kommisjonen foreslår imidlertid ikke et definitivt tak for gass. Verken på gassen som kommer fra Russland eller på gassen som kommer inn i Europa generelt. For det er ingen avtale om dette mellom EUs medlemsland.
Upålitelige leverandører som Russland
– Gass har ennå ikke kommet inn i EU, men på den annen side er det for dyrt. Det skader vår globale konkurranseevne. Derfor vil vi sammen med medlemsstatene utvikle en rekke tiltak som tar hensyn til forsyningenes spesifikke karakter. Det er upålitelige leverandører som Russland. Og så er det pålitelige venner som Norge, sa kommisjonspresidenten.
– Jeg har blitt enige med den norske statsministeren om å sette ned en sittegruppe for å finne ut hvordan vi på en fornuftig måte kan senke gassprisene, sier Ursula von der Leyen.
Arbeidene har tydeligvis allerede begynt.
Ursula von der Leyen understreket også at kommisjonen nå jobber med en større reform av elektrisitetsmarkedet.
– Samtidig som vi møter den umiddelbare krisen, må vi også se fremover. Strømmarkedet slik det fungerer i dag, det vil si basert på en rangering, er ikke lenger gunstig for forbrukerne. Forbrukere bør nyte fordelene med lavkost fornybar energi. Elektrisitetsprisene bør derfor frikobles fra gassens dominerende innflytelse», sa Ursula von der Leyen, som i denne sammenheng sendte en bukett roser til Danmark for å minne om oljekrisen på 1970-tallet.
– Noen av oss husker bilfrie søndager, innført for å spare bensin. Men vi fortsatte likevel i samme spor. Vi har ikke blitt uavhengige av olje. Og hva verre er, det er også gitt enorme subsidier til fossilt brensel.
Det var feil, påpekte Ursula von der Leyen.
– Bare noen få skjønte at det egentlige problemet var selve fossile brenselene. Ikke prisen deres. Danskene var som de som så lyset da. Danmark har begynt å satse tungt på vindenergi. De har blitt industriledere og skapt titusenvis av nye arbeidsplasser, og det er dit vi er på vei. sa Ursula von der Leyen, og kunngjorde et paradigmeskifte.
Kilde: EU-kommisjonen
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»