Listhaug sier han ikke kan la Fremskrittspartiet miste makten og forlater derfor stillingen.
– Jeg er glad for at partiet støttet meg hundre prosent, men jeg vil ikke at Fremskrittspartiet skal miste makten. Jeg ønsker at partiet skal være med på å styre landet, sa han under en pressekonferanse tirsdag.
At Listhaug slutter er en avgjørelse hun må ha tatt på egenhånd.
– Det var helt opp til meg om jeg skulle bli ute eller trekke meg tilbake.
Kritisert etter publisering
Den tidligere justis- og innvandringsministeren fikk sterk kritikk etter å ha publisert et Facebook-innlegg for snart to uker siden der han skrev at Arbeiderpartiet (PA) prioriterer terrorister fremfor norske statsborgere. Blant kritikerne er de overlevende fra Utøya som ble utsatt for terrorhandlingen 22. juli 2011.
«En surrealistisk uke»
Det skulle vært et mistillitsvotum mot Listhaug i Stortinget i dag.
– Jeg opplevde det som en heksejakt, skrev han i et innlegg på Facebook tirsdag.
Listhaug beklaget torsdag og dagen før også statsminister Erna Solberg ba om tilgivelse.
– Det var en helt surrealistisk uke, der et innlegg på Facebook, som jeg angrer på, gjorde norsk politikk til en barnehage, fortsetter Listhaug under pressekonferansen.
– I dag er det min jobb å oppføre meg som en voksen, sier hun.
Du kan motta ny e-post i fremtiden
Statsminister Erna Solberg (Høyre) sa i en pressekonferanse etter Listhaugs avskjedsmelding at det ikke er umulig for den tidligere justisministeren å bli statsråd senere i regjeringen.
– Sylvi er en tøff kvinne. Og i fremtiden vil han helt sikkert være en tydelig stemme i politikken gjennom den politiske debatten på Stortinget og i ulike posisjoner, sier han.
NRK Erfaringer at dagens fiskeriminister Per Sandberg (Frp) blir ny justis- og innvandringsminister.
Jeg snakket om Rinkeby
Norske Sylvi Listhaug har etablert seg som en av Norges mest frittalende politikere. Under et besøk i Stockholm-forstaden Rinkeby under den norske valgkampen i august 2017 fikk han sterk kritikk. Han uttalte blant annet at Sverige har seksti «no-go-soner», hvor det eksisterer en lovløs stat.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»